Нискотехнологичен капан за унищожаване на яйцата на комарите

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2016 в 10:30 339 0

Кредит Daniel Pinelo

Комарите обичат да се размножават в изхвърлени автомобилни гуми. Така че защо да не използваме това срещу тях?

Така си помислили и канадски учени, които са разработили този капан за комари, който вече доказа своята ефективност в полеви тестове, разказва порталът Gizmodo.

Капанът се нарича Ovillanta и е разработен от изследователи от Laurentian University в Онтарио, Канада, съвместно с Националния институт на Мексико на общественото здраве и финансиран от канадското правителство.


Капанът за яйца на комари е изграден от две парчета 20-инчова (50 см) стара автомобилна гума. Парчетата оформят нещо като устни. Когато капанът е готов и окачен на стена или дърво, се добавя нетоксичен разтвор в долното парче. Добавя се и химичен феромон за привличане на комарите - например - CO2, 1-ocetn-3-ol (Octenol), млечна киселина, феноли и бутанони, оцетна киселина и аминокиселини. Пускат се и дървени или хартиени късчета, които да плуват в изкуствения басейн, където женските да снасят яйцата си.

Два пъти седмично, лентата се отстранява, а яйцата, които са събрани, може се унищожите, като пожелаете - с огън или спирт. Разтворът се връщат обратно в гумата, но с течение на времето, феромонът събира дори повече комари, което го прави още по-ефективен.


Учените са провели 10-месечни изпитания на системата в Гватемала за борба с разпространяващите вирусите на опасни болести комари Aedes aegypti като Жика, денга, жълта треска, Чикунгуня, нилска треска и други.

Мерките за контрол на популациите и намаляване на броя на комарите са важен аспект на борбата с тези болести.


През 10-те месеца проверка системата Ovillanta работи по-добре от традиционните капани за яйца, които обикновено са просто еднолитрови съдове с вода. По време на полевите изпитания, екипът събира и унищожени над 18 100 яйца на комари на месец с помощта на 84 капани Ovillanta в седем селища. Те са седем пъти по-ефективни от традиционните капани. В същото време, не се съобщава за нови случаи на денга в районите, където са установени капаните, а в тази област на Гватемала обикновено се регистрират около 24 до 36 случая през същите месеци. но учените предупреждават, че това може да е случайно. Все пак това проучване все още очаква партньорска проверка. 

Капанът е евтин, лесно се прави и оползотворява продукт, обикновено замърсяващ околната среда.

Сама по себе си системата естествено няма да ограничи напълно разпространението на комарите, но когато се използва с други стратегии за контрол на популациите, може да допринесе значително за каузата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !