06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Правителствата на 29 страни манипулират гражданите си чрез социалните мрежи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2017 в 04:35 111114
Computational Propaganda

Според доклад от Оксфордския университет, и авторитарни, и демократични правителства по цял свят използват ботове (виртуални роботи), за да манипулират мнението на потребителите на Facebook, Twitter и други социални мрежи, да разпространяват дезинформация, както и за да дискредитират критиците си, пише Bloomberg.

Изследователите откриха 29 страни, чиито правителства използват социалните мрежи, за да формират благоприятно за себе си обществено мнение в своите страни и чужбина. Според авторите на доклада, онлайн инструменти, които влияят на политиката, се използват главно от авторитарни режими, но и демократичните правителства също се възползват от такива методи.

"В социалните медии се създават пропагандни кампании много по-силни и потенциално по-ефективни, отколкото в миналото - разказва Саманта Брадшоу, водещ автор на доклада и член на изследователския проект Computational Propaganda на Оксфордския университе. - Не мисля, че обикновените хора разбират колко много се възползват правителства от тези инструменти, за да постигнат целите си".

Ботовете - пропагандатори се проявяват по различни начини - добавят коментари към постове във Facebook и Twitter или "атакуват" определени хора. Обикновено журналистите са подложени на преследване от оттормозени правителствените ботове в Мексико и Русия, а отделите по кибер сигурност в Саудитска Арабия създават ботове, които наводняват негативните публикации за режима в Twitter с несвързано с публикацията съдържание и несвързани хаштагове, които водят потребителите далеч от критиците на властите. Чешкото правителство е по-предпазливо и публикува контрафактите под постове, които, според него, са ненадеждни, се казва в доклада.

В Аржентина, Мексико, Филипините, Русия, Турция, Венецуела и други страни, правителствата създават изкуствени профили в социалните мрежи, които разпространяват дезинформация, маскирани като "истински" потребители.

В Русия около 45% от високо активните акаунти в Twitter са ботове, а срещу президента на Тайван Цай Инг-Уен бяха хвърлени хиляди силно координирани - но не и напълно автоматизирани - акаунти от континенталната част, провеждащи китайска пропаганда.

Проучванията показват, че социалните медии станаха международно бойно поле за мръсни политика. В доклада се казва, че в политическите кризи в Тайланд, Турция и в текущата ситуация в Украйна, се забелязва намесата на дигиталната пропаганда.

Computational Propaganda

Брадшоу разказва, че през последните години правителствата проучиха как опозиционни активисти и чужди правителства използват социалните мрежи за разпространение на съобщения, критика на властите или организиране на протести, а сега използват същите методи срещу тях през последните няколко години. Британската армия е формирала например 77-ма бригада през 2015 г. за провеждане на психологически операции чрез социалните мрежи.

"Развитите страни използват същите инструменти и техники както авторитарните режими, - отбелязва тя. - Вероятно, мотивите са различни, но методите са много подобни". 

След изборите в САЩ, Facebook и Twitter са критикувани, че недостатъчно филтрират фалшивите новини и обидното съдържание. От Facebook, макар че не са коментирали непосредствено доклада, са наели повече хора - администратори и си партнират с организации, които проверяват фактите, в опит да си запазят съдържанието си от дезинформация. Говорителят на Twitter Иън Плънкет заяви през юни в пост, че компанията "не трябва да бъде арбитър на истината", но че компанията е предприела стъпки да се справи с ботовете.

Брадшоу отбеляза, че няма лесно решение в търсене на баланс между ползата от споделянето на информация в интернет и проблемите с разпространението на пропаганда. 

"Има много тънка граница между свободата на словото и цензурата", коментира Брадшоу.

В доклада е спомената и България, наред със Съединените щати, Русия, Великобритания и Бахрейн като място, където работят известни екипи производители на ботове и на детектори за ботове.


+ 23
- 6
А тази статия не е ли пропаганда? Русия се споменава 4 пъти. САЩ се споменава 1 път.
Контекста също е важен: При Русия има конкретика "журналистите са подложени на преследване от оттормозени правителствените ботове".
Контекста за САЩ е: "...в доклада е споменат и САЩ.." :D :D

Бетина Жотева и Дарина Сарелска да не са попаднали случайно на ключови позиции от които да контролират информационните потоци?
Най-богатите държави имат най-голяма възможност за пропаганда, за това медиите винаги защитават позицията на САЩ.
Ден през ден гледаме коментари за дисидентите от комунизма, но дума не се обелва за дисидентите на сегашните режими. Политическия затвор Гуантанамо, Сноудън, Асандж са забранени теми. Както и Убийствата с дронове, мъченията, войната в Йемен.
Простестите срещу НАТО - не се излъчват. Протестите срещу Путин - задължитено се повтарят една седмица с анализи и коментари.
Последния път когато мнението на Чомски беше излъчен беше от Кеворк Кевркиян, преди да влезем в НАТО.
samael
Рейтинг : 31695
21.07 2017 в 11:12 3
+ 4
- 4
Който е тъп го манипулират. За съжаление и нашата страна не блести с големи умове или ако е имало те отдавна са емигрирали.
+ 7
- 1
В България правителството засега няма никаква нужда да манипулира чрез социалните мрежи. То сравнително евтино работи с медиите.

Виж, нема-нема и някоя от здравите сили разгърне бот-кампания.

Рейтинг : -15677
20.07 2017 в 11:50 1
+ 5
- 24
Дайте пример. Без доказателства не се хвърлят обвинения. Едва ли ще намерите друга медия, която толкова последователно да се обосновава с линк към източниците си.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.