Създадена е първата в света оптична антена, превръщаща светлината в електрически ток

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 12:11 6890 0

Кредит Rob Felt, Georgia Tech

Използвайки наноматериали изследователи са показали първото устройство, наречено ректена, което съчетава функциите на антена и токоизправител, преобразуващ светлината директно в постоянен ток.

Ректената е нелинейно устройство, което преобразува енергията на падащите вълни в постоянен ток (в най-простата си форма - диполна антена с диод). Тя е изобретена през 60-те години на миналия век и е основата на безжичното предаване на енергия на дълги разстояния (основно в микровълновия диапазон). Но досега учените не можеха да създадат ректена, работеща с видима светлина, тъй като тя изисква много по-компактна антена и диоди, работещи при честоти от стотици терахерци.

В новата си разработка изследователи от Техническия университет на Джорджия са използвали като антена масиви от въглеродни нанотръби, в която падащите лъчи възбуждат колебанията на електрически заряди, които след това преминават през токоизправители. Токоизправителите са направени от тънък прозрачен слой калций, върху който е положен слой от алуминий, служещ за електрод. Този метод създава желания електрически потенциал от няколко електронволта и пропуска електроните само в една посока.

Схема на уистройството. Източник: Thomas Bougher, Georgia Tech


Новосъздаденото устройство е постигнало ефективност по-малко от един процент, но учените нямат намерение да се откажат и обещават да разработят технологията до възможността за търговско приложение за една година. Това ще позволи използването на подобни ректени като достъпни оптични и температурни сензори, а защо не и за преобразуване на слънчевата енергия в електрическа енергия при по-ниски производствени разходи в сравнение със съществуващите слънчеви панели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !