Създадоха първото оръдие срещу дронове

Апаратът може да приземява контролирано безпилотните летящи машини

Александър Александров Последна промяна на 29 ноември 2016 в 15:00 11526 3

През последните месеци използването на летящи дронове се увеличава с бързи темпове и все повече експерти виждат потенциални заплахи в това. Вече са на лице съобщения, че терористичната организация "Ислямска държава" модифицира успешно конвенционални дронове с цел да ги превърне в летящи бомби. Добавете към това и възможността чрез малките автономни апарати да се пренасят наркотици и картината става още по-притеснителна.

Едно възможно решение е създаденото от австралийската компания DroneShield първо по рода си оръдие срещу дронове. То на практика не стреля, а поема управлението върху летящите обекти, приземявайки ги безопасно. Може също да блокира техния GPS сигнал, както и този на алтернативната руска система за позициониране GLONASS.

Оръдието тежи едва шест килограма, компактно е и може да се носи на гръб, което го прави използваемо в почти всяка ситуация. Подходящо е за нуждите на органите на реда, армията, охранителни фирми и всеки друг, който има причина да се защитава от потенциална атака с летящи дронове.

За сега своеобразното оръдие все още не е позволено за използване в повечето страни по света. Предстои обаче то да бъде разрешено от Федералната комисия по далекосъобщения на САЩ. Вероятно употребата му също ще попада под някакъв регистрационен режим. Все пак във време, когато летящите дронове вече се използват от хиляди хора, едва ли е добра идея всеки желаещ да може да поема контрола върху произволно избран такъв апарат и да го приземява където си поиска.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.11 2016 в 18:57

Чак първото не е.

Употребата му няма как да е на регистрационен режим - така както е обяснено е средство за нарушаване на чужда комуникация. Това е незаконно в повечето държави по света, със сигурност и в САЩ, и в ЕС.

Така че евентуално може да го ползва държавата или да е на строг лицензионен режим.

Обяснението е криво преведено: пушката не поема управлението, а го прекъсва чрез заглушаване, което за повечето дронове води до опит за прибиране на мястото на излитане. Така евентуално може да бъде разкриван този който го управлява.