Шефът на Amazon пилотира гигантски робот тип Аватар (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 21 март 2017 в 13:34 5303 0

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос пилотира гигантски костюм на робот тип Аватар. Това се случи по време на технологична конференция MARS, спонсорирана от Amazon в Бостън. Милиардерът е сред малцината, изпробвали робота от неговото представяне през декември.

Безос възбудено описа изживяването като "грандиозно" и се пошегува, че се е почувствал като Сигърни Уийвър във филма "Пришълецът" от 1986 г. Безос показа как се контролира ръката на робота, но бързо приключи с разходката си с машината.

Контролната кабина от стъкло видимо беше осигурена с вериги, а краката на робота останаха неподвижни на сцената през цялото време, коментира Daily mail.

Machine Learning Automation, Robotics and Space Exploration conference (MARS) е частно събитие, спонсорирано от Amazon и държано в тайна преди да се проведе. На конференцията се представят иновации в света на изкуствения интелект. Сред другите показани устройства на тазгодишната проява бяха Cassie на Agility и роботизиран "Щраус", устроен да извършва доставки.

кадър от филма "Пришълецът"

Аватар-подобният робот е дело на южнокорейската компания Hankook Mirae Technology и носи името Method-2. Той е първият в света, който позволява на човек да го командва чрез местене на собственото си тяло докато се намира вътре в робота. Машината е тежка 1,6 тона, висока е 4 м и разработването й е струвало 200 милиона долара. За продажба ще бъде пусната в края на тази година с цена от 8,3 милиона долара.

Председателят на южнокорейската компания Yang Jin-Ho съобщи, че е инвестирал над 200 милиона долара в продукта, за да "се съживи това, което изглежда възможно във филми и анимации".

Един от дизайнерите, участвали в проекта, е Виталий Булгаров (Vitaly Bulgarov), работил във филми като Transformers, Robocop и Terminator. Макар Булгаров да не е работил по Avatar, той признава за сходства между неговото творение и измисления робот във филма.

Кадър от филма на Джеймс Камерън "Аватар"

Роботът се контролира от стъклена кабина в неговия торс, където стои човек-оператор. Машината засега има ограничени способности за ходене. Създателите й коментират, че все още се намира в своето детство и също като хората прави своите първи стъпки, за да постигне постепенно пълен контрол над краката си. 

Все още не е ясно какво е предназначението на робота, но Булгаров споменава за "истински световни проблеми".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !