Турция ще получи военни дронове, въоръжени с картечница (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2019 в 04:39 7032 0

Дронът Songar може точно да порази цели от стотици метра, според неговия производител. Кредит: Asisguard

Този дрон с прикрепена картечница може да поразява целите си с висока точност според производителите му. Турция ще се превърне в първата страна, която ще има на въоръжение дрона, когато получи доставката му този месец.

25-килограмовият дрон се издига във въздуха с помощта на осем въртящи се перки. Неговата картечница има 200 патрона и може да произвежда единични изстрели или серии по 15.

Много държави и групировки вече използват малки военни дронове, които могат да хвърлят гранати или да взривяват целите си с експлозив. Новият дрон, наречен Songar и произведен от базираната в Анкара електронна компания Asisguard, е първият дрон, който е оборудван с огнестрелно оръжие и е готов за експлоатация. Турция очаква дроновете да бъдат доставени преди края на годината.

Не е лесно да се постигне точна стрелба от дрон, отчасти заради трудността да прецени обхвата и ъгъла, отчасти поради това, че откатът от всеки изстрел значително повлиява на позицията на дрона, което се отразява на точността на следващия изстрел.

Songar има две системи за преодоляване на тези предизвикателства. Той използва сензори, включително камери и лазерен далекомер, по чиито данни изчислява разстоянието, ъгъла и скоростта на вятъра, за да определи къде да се насочи. Втората система е набор от приспособления на робота, които движат картечницата, за да компенсират ефектите на отката.

Asisguard твърди, че Songar има точност да порази  15-сантиметрова площ от 200 метра. Това е достатъчно точно, за може всеки куршум да уцели цел с размер на човек в този обхват. Пилотът на дрона избира целта като поставя върху нея кръстчето на мишената, използвайки дисплей на дистанционно управление.

Според Asisguard с подобренията на точността на робота Songar скоро ще може да поразява цели на повече от 400 метра.

Songar има нощни сензори за работа в тъмнина и има обхват от 10 километра. Той може да работи и в групи. Айхан Сунар (Ayhan Sunar) от Asisguard твърди, че рояк от три Songar-а могат да се контролират с едно дистанционно управление, като и трите стрелят по целта едновременно.

Изключително трудно е да се спре дрон. Има опасения, че въоръжени групировки могат да копират технологията и да създадат свои собствени импровизирани версии, коментира Робърт Бънкър (Robert Bunker) от Института за стратегически изследвания на армията на САЩ в Пенсилвания.

Турската армия участва в патрулирането на границата на държавата със Сирия. През октомври Турция започна въздушни удари по пограничните градове, което доведе до изселване на стотици хиляди хора, както и съобщения за нарушения на правата на човека.

Източник:

Turkey is getting military drones armed with machine guns , NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !