18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възстановен е запис компютърна музика, създадена от Алън Тюринг (аудио)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 септември 2016 в 10:00 63920
Алън Тюринг (вдясно) гледа конзолата на компютъра "Mark II". Снимка: University of Manchester School of Computer Science

Изследователи от Нова Зеландия съобщиха, че са възстановили първия запис на компютърно генерирана музика, създадена през 1951 г. на гигантски уред, конструиран от британски компютърен учен Алън Тюринг.

Звуковият артефакт, който проправи пътя за всичко от синтезатори до модерна електроника, започва с консервативна мелодия – Националният химн на Великобритания.

Изследователите от университета в Кентърбъри (UC) в Крайстчърч казват, че звукът показва Тюринг, човекът който разбива кодът на машината Енигма през Втората свтовна война и като музикален иноватор.

"Пионерска работа Алън Тюринг в края на 1940 г. относно превръщането на компютъра в музикален инструмент е до голяма степен пренебрегвана", казват те. Записът е направен преди 65 години от BBC в Computing Machine Laboratory в Манчестър, Англия.

Машината, която изпълвала голяма част от приземния етаж на лабораторията, се използвала за генериране на три мелодии - God Save the King, Baa, Baa Black Sheep, и класиката на Glenn Miller - In the Mood.

Джак Копланд и Джейсън Лонг

Но когато професор Джак Копланд и композиторът Джейсън Лонг от университета в Кентърбъри разглеждат 12-инчовият (30.5cm) диск, съдържащ музиката, установявят, че аудиозаписът е повреден.

"Честотите в записа не са точни. Записът ни дава само груба представа за това как е звучал компютъра, казват те. Те са го поправили като електронно са променили скоростта на звука, компенсирайки „потреперването“ в записа и са филтрирали външния шум.

"Това бе един красив момент, когато за първи път чухме истинския звук на компютъра на Тюринг", казват Копланд и Лонг в блога на сайта на Британската библиотека.

Звукът съдържа в себе си откъси от леко стържещи звуци, някои от които звучащи като електронна гайда. Има и редица проблеми и когато музиката спира по време на изпълнението на Глен Милър, коментаторът казва: "Машината очевидно не е в настроение."

По време на програмирането на мелодиите в компютъра Тюринг не е имал интерес да свърже заедно мелодиите по някакъв начин. Това празви учител на име Кристофър Стрейчи (Christopher Strachey), станал по-късно известен компютърен специалист.

Тюринг е компютърен учен, философ и криптолог, който играе ключова роля в разбиването на кода Енигма, машина използвана за кодиране на съобщения използвана от нацистите. Както е описано в наградения с Оскар филм – Imitation Game, той е бил преследван за хомосексуалността и принуден да се подложи на химическа кастрация. Самоубил се е през 1954 г. на 41 годишна възраст.

Официално е помилван от кралица Елизабет II през 2013.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.