01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Зукърбърг призова мобилната индустрия да не игнорира третия свят

Основателят на Facebook разочарован, че телекомите се концентрират върху свързването на предмети, вместо да помислят за бедните региони на планетата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 февруари 2016 в 12:28 38281

Технологичният предприемач Марк Зукърбърг за пореден път се конфронтира с телекомуникационната индустрия в рамките на третото си участие в Световния мобилен конгрес. Милиардерът отново беше "рок звездата" на мобилния форум, който събра в Барселона представители на далекосъобщителните операторите, производителите на крайни устройства, телеком оборудване, мобилни приложения и други компании от бранша.

По време на своята лекцция на конгреса, на която присъства и представител на Offnews.bg, основателят на Facebook изрази своето разочарование, че индустрията се фокусира върху свързването на предмети (препратка към бързо развиващия се нов сегмент Internet of Things), за сметка на хората по света, които все още нямат връзка с интернет. Младият милиардер припомни, че става въпрос за около 4 милиарда души.

Припомняме, че преди две години Зукърбърг използва именно мобилния конгрес в Барселона, за да анонсира своята нестопанска инициатива Internet.org, която има за цел да осигури достъп до интернет в по-бедните региони на света. За целта нейният екип проучва различни възможности, включително безжично покритие на големи региони с летящи дрони, сателитен интернет, както и партньорство с телеком оператори по места.

Много от телекомите обаче вече се изказаха против инициативата, виждайки в нея потенциален конкурент, а някои правителства в развиващи се страни също обмислят нейното ограничаване. Преди седмици Индия например забрани Internet.org на своя територия.

По време на тазгодишната си лекция на конгреса Зукърбърг заяви също, че очаква по-късно през годината да бъдат осъществени първите тестове на неговите дрони със слънчеви панели, които трябва да доставят безжичен интернет в някои страни от третия свят.


поп Дръвчо 01.03 2016 в 19:29 1
+ 1
- 1
Зукърбърг да се такова (точно по този въпрос).

Това че хората са бедни не значи че трябва вместо Интернет да им се дава Фейсбук.

Хубавото е, че индийската му авантюра се провали. Още по-хубаво е, че се провали заради потресаващата му липса на преценка за ситуацията там.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.