25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Представиха нова версия на Wi-Fi технологията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юли 2015 в 08:38 55711
Снимка: Wi-Fi Alliance

Wi-Fi Aware ще улесни директната комуникация между устройства и ще позволи надеждна вътресградна навигация.

Преди броени часове Wi-Fi Alliance пусна нов ъпгрейд на стандарта Wi-Fi (Wireless Fidelity). Организацията, която се занимава от 1999 г. с развитието на тази безжична технология за пренос на данни, обединява стотици технологични компании, сред които Microsoft, Intel, Apple и др.

Новата версия се нарича Wi-Fi Aware и ще улесни начина, по който устройствата откриват и комуникират директно с други дигитални джаджи, без да се налага да използват за целта клетъчните мрежи. Което на практика означава, че ако потребителят е инсталирал на своето устройство приложение, използващо Wi-Fi Aware, то ще търси непрекъснато други такива апарати (преносими или не), ще изпраща сигнали към тях и ще получава информация.

По този начин новата технология на практика се превръща в поредния кандидат за надеждно решение за навигация в сгради - един сегмент, който телеком индустрията се опитва да развие от няколко години. Целта е да се стандартизира и наложи стандарт, който надеждно да определя местоположението ни и да ни насочва към определени обекти в среда, която няма директна или има недостатъчна видимост към небето и съответно връзката с достатъчно GPS сателити е невъзможна или затруднена. Типични примери за подобни места са молове, летища, гари, големи административни обекти и бизнес центрове.

Сред другите технологии, които се опитват да се наложат в този сегмент са най-новата версия на Bluetooth, както и push - нотификациите. Ако някоя от тях се наложи масово сред потребителите, ще създаде редица нови възможности за търговия, маркетинг, достъп до културна и развлекателна информация и др. Не е сигурно обаче, доколко подобно нововъведение ще се хареса на потребителите, особено като се има предвид, че навлиза осезаемо в тяхното лично пространство.


гошо 15.07 2015 в 11:35 1
+ 1
- 0
Аха, демек пре-откриват Bluetooth. браво на тях.
 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.