Факти за мозъка: Нервните импулси са по-бързи от болид във F1

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 май 2017 в 14:03 10398 0

Кредит Medical News Today

Няколко малко известни факти за човешкия мозък подсказва секцията за наука в изданието IBTimes:

Скоростта на нервните импулси варира значително в различните видове неврони. Най-голямата скорост е около 400 км/ч, по-бързо от състезателните автомобили на Формула 1.  Невроните с миелин (изолиращ слой около аксоните на невроните) провеждат импулси много по-бързо, отколкото тези без миелин.

Човешкият мозък е доста тежък орган, тежи около 1400 грама или 1,4 кг. Но никога не чувстваме тежест от 1.4кг в главата си. Защо? Вътре в черепа мозъка е разположен в гръбначно-мозъчната течност и благодарение на подемната сила на течността се намалява усещането за теглото му с почти 1 кг.

Човешкият мозък възниква от зародишен слой, наречен ектодерма, от който се развиват ноктите, космите, зъбният емайл, сензорният епител на ухото, носа и очите, кожата.

Мозъкът има част, наречена хипокампус. Структурата му наподобява тази на морско конче, откъдето идва и името, а самата дума , "Хипокампус" идва от древногръцките думи "hippos", която означава "кон" и "kampos" -  "морско чудовище". Той се намира във вътрешната област на темпорална и е част от лимбичната система, което е особено важна в създаването на емоции.

Функцията на хипокампуса е да формира дългосрочните спомени и увреждането на хипокампуса затруднява този процес. Това в общи линии е състояниетото, което видяхме във филма "Мементо".

Увреждане на хипокампуса, когато мозъкът не е в състояние да вземе допълнителна информация за дългосрочната памет, може да доведе до състояние, наречено антероградна амнезия (известно още като краткотрайна загуба на памет).

Амиотрофична латерална склероза

Амиотрофичната латерална склероза (ALS), понякога се нарича болестта на Лу Гериг, е бързо прогресиращо, неизменно фатално неврологично заболяване, което атакува нервните клетки (неврони), отговорни за контролиране на волевите мускули.

Известният учен Стивън Хокинг страда от това заболяване, но неговият случай е необичаен, тъй като той страда от рядък подтип на ALS, който не е фатален.

Това, че използваме 10% от мозъка си, е един от най-упоритите митове за човешкия мозък. Трудно може да се определи каква част от мозъка е активна в момента.

Въпреки че мозъкът е само 2% от телесното тегло, той използва 20% от изпомпваната от сърцето кръв.

Произведената от 100-те милиарда неврона в мозъка електроенергия е достатъчна да захрани малка крушка.

За такава бърза и съвършена машина като човешкият мозък, той има шокиращо ниски енергийни разходи - 20 вата. Ако изградим суперкомпютър със същите изчислителни възможности като човешкия мозък ще имаме нужда от най-малко 10 мегавата.

Мозъкът на Алберт Айнщайн е бил откраднат след смъртта му от следователя, който е правил аутопсията на трупа му. Патологът от болницата Принстън Томас Харви изважда мозъка на Айнщайн и да го задържа при себе си за изследвания в продължение на много години, преди да го върне. В края на краищата, след всичките проучвания, се оказва, че в мозъка на Айнщайн няма нищо специално.

Според документалния филм на BBC, озаглавен Secrets of Superbrands екип от британски учени невролози сканира мозъка на фен на Apple и открива, че продуктите на Apple стимулират една и съща част на мозъка както религиозна образност прави у вярващите. Филмът също оприличава магазините Apple на катедрали. Магазини на Apple често са облицовани с камък или друг вид строго изглеждащ материал, проста настилка като в църква с продукти, монтирани на постаменти като отделни олтари.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !