26 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как да запалим огън с лимон (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2016 в 09:46 4644210

Много хора знаят, че с помощта на обикновен лимон, може да се генерира ток. Но ето още едно необичайно приложение. 

Как да запалим огън

Каналът в YouTube с автор NorthSurvival представя видео, което показва как да получите огън без кибрит или запалка.

NorthSurvival показва, че може да се запали огън с помощта на лимон, няколко медни и цинкови пирона и парче тел.

Ако забиете пироните в лимон като на снимката и ги омотаете с телта, ще получите уникално устройство за запалване на огън. В лимона се задейства електрохимична реакция, в резултат на която се получава малка разлика в потенциалите. Медните пирони служат за катоди, а цинковите - за аноди.

Какво се случва

В тази лимонова "батерия" се случват едноовременно две химически реакции - окисляване и редукция.

Цинкът (анод) се окислява:
Zn → Zn2+ + 2 e-.

При медния катод водородът се редуцира:

2H++ 2e- → H2

Вместо лимони може да се използват и други плодове, например ябълки, които съдържат киселина или друг електролит. Лимоните са за предпочитане поради високата си киселинност.

Етикети:лимоногън


Рейтинг :
28.03 2016 в 10:32 10
+ 1
- 0
Некой си прави майтап с нас.

Първо лимонените батерийки са способни да произведат ток колкото да светнат диодче. И за целта трябват десетина лимона.

Второ няма как да свържеш няколко елемента последователно, ако електролитът им е общ. Това си е обикновено късо съединение.
taliban4o18@abv.bg 17.03 2016 в 19:47 9
+ 13
- 2
Един лесен начин да си запалиш огън, като си забравил запалката или кибрита, но пък си взел цинкови и медни пирони и случайно във вътрешния джоб имаш тел :D
Трайко 17.03 2016 в 09:32 8
+ 0
- 2
Защо поне един нихилист не опита да направи този елементарен, дори за маймуна, опит?
Скаут 17.03 2016 в 08:50 7
+ 24
- 1
Винаги в джоба си нося както цинкови така и медни пирони.Не вярвам да има човек който да няма в себе си цинкови пирони!!!
Bodrum 17.03 2016 в 04:00 6
+ 3
- 3
Тук има нещо съмнително.
Лимонът, като всеки цитрус, се състои от отделни "сепаренца" в които седи течността (т.е. киселината). Ако забием по един пирон във всяко сепаренце, не виждам какво съврзва отделните части на лимона така, че през него да протече ток. Бас държа, че ако вземете прозвънител и забиете електродите му в един лимон, ще покаже че не тече ток.
Другото, което е съмнително, е какво е това късо дето нагрява стоманена вълна НЕПРЕКЪСНАТО за период от 5-6 секунди. Късото съединение е искра, бабаджанлар, след това лимонът се разрежда и няма ток. Това което показва тоя фалшификатор от видеото е непрекъснато нагряване, ясно се вижда че ТХ-то пламва едва на 5-тата секунда от нагряването. Тук нещо не е така. За домашно аратликът следващия път да извлече злато от айрян, иначе няма да му повярвам.
Огнян 16.03 2016 в 14:58 5
+ 4
- 1
Предлагам експеримент. Идеята обаче е че през тънката желязна мрежа от жички за чистене на съдове от най-тънката протича достатъчно ел. ток така че да нажежи жичката, нажежи ли я желязото се запалва, т-е окислението на желязото отделя достатъчно топлина за да държи жичката нажежена и при това "пламъчето" се разпространява по желязната мрежа, реакцията тече относително бурно заради голямата допирна повърхност желязо-въздух. Само че аз сериозно се съмнявам че със лимонена батерия, да напрежение ще получине ноооооооо няма как да е достатъчно производителна така че да тече достатъчно голям ток, просто мощността и е много малка, те още щом ги свържите тока няма как да превиши "произведеното" от батерията, напрежението бързо ще падне до 0. Така че няма как да стане освен с кондензатор 470 mF зареждате го зареждате го и накрая само с една искра подпалвате желязната тел. Само че като цяло е малко нелепо едва ли ще си нося кондензатор, медни телчета, железни пирони или пък цинк?! Колко цинкови неща имате в ежедневието си? Освен подцинкована ламарина ?! Аз обаче ще го направя на експеримент и ще го заснема също ....
БРУТАЛНИ ГЛУПАЦИ 16.03 2016 в 12:23 4
+ 6
- 20
Всеки, който дори допусне, че това е възможно е завършен глупак!!!
TU Sofia 16.03 2016 в 11:13 3
+ 6
- 9
Не приляга на сайта тази статия принадлежаща на домейни като блиц.
кумчо вълчо 16.03 2016 в 11:12 2
+ 7
- 5


Не само второто видео е фейк (при това очевидно и за тотално невежи хора), но и първото е пълна простотия. Излагате се пичове!

С 1 mA не разбирам как ще се направи тази искра. Хайде малко по-сериозно ;)
zele 16.03 2016 в 10:44 1
+ 13
- 6
Излагате се - видеото със зареждането е смехотворно, не само няма анод и катод - няма никаква връзка между двете половини на лимона и няма как да тече ток. Да не говорим че зареждачката очаква 220 волта променлив ток.
 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.