02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво чуваме, когато поставим раковина до ухото си?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 август 2017 в 00:00 162340
Снимка: Wonderopolis

Всяко дете е допирало раковина до ухото си, "за да чуе шумът на морето". Ако някога сте опитвали това, знаете, че се чува нещо, което напомня успокояващите звуци на вълните.

Очевидно е, че не морето звучи вътре в черупката. Но какво точно се чува, когато държите черупка от рапан до ухото си?

Един популярен мит е, че когато държите раковина до ухото си, това, което чувате всъщност е ехото на изпомпваната кръв през кръвоносните съдове на главата. Това звучи правдоподобно, но ако случаят бе такъв, звукът щеше да варира силно веднага след тренировка например, нали? Но не е така. 

Източник: Shell Crafter

Други смятат, че това, което се чува, е звукът на въздуха, преминаващ през черупката. Учените са опровергали и тази теория. Когато се провери в звукоизолирана стая, където все пак има някакви въздушни течения, раковините не произвеждат същия "морски" звук.

Така че, какъв е този шум, който чуваме? Ами шум с една дума, шум - шумът на околната среда, който се произвежда навсякъде наоколо и вътре в нас, който обикновено не се чува или не му обръщаме внимание, защото е твърде тих.

За да се усили този шум, така че да можете да го чуете ясно, нужен е резонатор. Искате ли да си направите един по-евтин? Направете формата на буквата О с устата си, а след това почукайте с пръст върху гърлото или бузата си. Трябва да чуете тон. Направете по-малко или по-голямо О, или променете формата на устата си и ще получите различни ноти.

Нещо като това:

Какво се случва?

Нашата уста действа като резонатор на Хелмхолц, където звукът се получава, защото въздухът вибрира в кухина с малък отвор. Могат да се получат различни тонове чрез промяна на формата на резонаторната кухина.

Меден сферичен резонатор на Хелмхолц, създаден въз основа на оригиналния дизайн около 1890-1900 г. Wikimedia Commons

По-големите раковини, които от вътрешната страна имат много твърди, извити повърхности, са много добри за отразяване на звука.

Околният далечен шум, разговорът в съседната стая, резонират вътре в кухината на черупката, която го усилва и той става достатъчно ясен за нас, за да го забележим. Точно както различните форми, които правим с нашите уста, произвеждат различни тонове, черупките с различни размери и форми звучат различно, защото имат различни резонансни камери, които ще усилват различни честоти.

Когато поставите черупка до ухото си, тя действа като резонансната камера, засилване на някои от честотите, присъстващи във фоновия шум. Тези акцентирани честоти се комбинират, за да дадат характерният "ссшш" звук, който ни напомня за това как се разбиват вълните на плажа. Точният характер на звука зависи от формата и размера на черупката. Колкото е по-голяма, толкова по-ниски са честотите, които ще бъдат усилени и по-дълбок ще бъде тонът на звука, който се чува.

Това, че всички черупки звучат малко като морски вълни е чисто съвпадение. Може да не повярвате, че дори не е нужна черупка, за да чуем "океана". Ще успеете да произведете същия ефект с празна чаша или ако просто поставите шепа над ухото си. Предложение към децата: Вземете чаша, буркан и всякакви други обекти, клоито имате вкъщи и проверете какво може да чуете в тях. Може би - звуците на джунглата!

А ето как всъщност звучи морето:

Източник:

FACT CHECK: Why Do Shells Sound Like the Ocean?, MATT SONIAK

Can You Really Hear the Ocean in a Shell?


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.