Какво ще ви се случи, ако паднете във вулкан? (видео)

Често се спори можеш ли да потънеш в лавата или не

Катя Димитрова Последна промяна на 07 юни 2016 в 11:00 13383 0

Кредит www.cnn.com

Надали сте се питали какво е усещането да пропаднеш във вулкан, най-малкото защото звучи ужасяващо. Но какво по-точно би се случило?

Въпросът събира повече научни изследвания, отколкото може да се очаква. Общият извод е, че поради високата устойчивост и плътност на лавата, човек не би потънал в нея, а би се ударил силно на повърхността й, пише Live Science.

Така че, вместо да умрете директно в огнените води като Толкиновия Ам-Гъл, ще се носите по вълните на лавата, докато не изгорите до тогава от него толкова висока температура. Представете си как лежите върху легло от разтопена скала, топлината на която ви изгаря до смърт.

По-скорошно проучване обаче, с помощта на симулатор показва в специално видео как един паднал човек може в действителност потъне в лавата чрез пробиви, направени от газовете, отделяни от изгарянето му.

Още през 2002 г. немският изследовател Ричард Роско (Richard Roscoe) хвърля в лавата на вулкана Ерта Але (Ethiopia's Erta Ale Volcano) 30-килограмова чанта с органична материята и заснема как тя пада на 260 фута, преди да удари повърхността на горещата течност. На видеото се вижда как тя в крайна сметка успява да направи пробив и изгаряйки, предизвиква бурни изблици на лава в ефект, известен като фонтаниране.

"Често се спори можеш ли да потънеш в лавата или не. Поради високата си плътност, се очаква човек да остане на повърхността, но той всъщност ще потъне в огнените води", пише Роско в описанието на видеото си в YouTube, където той наскоро публикува там.

.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !