Защо дъждът не убива комарите? (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 27 юни 2015 в 09:28 6111 0

Кредит http://www.news.gatech.edu/

Комарите летят по време на дъжд - спасява ги малкото им тегло и екзоскелета им.

Ако се замислите, за един комар полет в дъжда е екстремно занимание. Тялото на насекомото е със същия размер като една дъждовна капка, а такава капка тежи 50 пъти повече от него. Това е все едно да те блъсне автобус. И въпреки, че дори една капка може да ги смаже, комарите не се крият в дъждовен ден.

Защо дъждът не ги притеснява? Как успяват да оцелеят? През 2012 г. Дейвид Хю (David Hu), професор в Технологичния институт на Джорджия, се заинтересувал от въпроса и решил да заснеме видео, проследяващо поведението на комар, застигнат от капка. Изследването е публикувано в PNAS.

Капките наистина застигат постоянно комарите - при силен дъжд това се случва на всеки 25 секунди. Но те никога не го удрят в центъра на тялото. Най-често се разбиват върху разперените им крака, така че насекомото просто ги изтръсква във въздуха и продължава пътя си. Дори капката да попадне между крилата му, няма никаква травма за насекомото, защото е толкова леко, че не оказва никакво съпротивление. И изглежда като че ли се носи вътре в капката към земята.

Но има и още един проблем - скоростта на дъждовните капки е 9 м/сек. Когато комарът лети вътре в нея, той изпитва много силно налягане. При подобно налягане човек не би оцелял, но комарът има екзоскелет, който го защитава добре. Така, за да продължи полета си, трябва просто да се отърсят от водата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !