05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Океаните могат да спрат глобалното затопляне

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 септември 2020 в 00:00 66610
Снимка: Pikist

Според ново проучване световният океан по-добре абсорбира въглеродния диоксид, отколкото предполагат повечето научни модели.

Съвременните модели се оказаха по-малко точни, въпреки че емисиите въглероден диоксид се поддават добре на количествена оценка, е много трудно да се изчисли колко от тях се отделя в атмосферата и колко се абсорбира от водоемите.

Предишните оценки на преноса на въглероден диоксид между атмосферата и океаните не са отчитали температурните разлики на повърхността на водата и няколко метра по-долу.

Новото проучване, ръководено от Университета в Ексетър, включва това - и открива значително по-висок нетен поток на въглерод в океаните.

Оказа се, че океаните могат да поемат повече от 900 милиона тона емисии на CO2 годишно. За сравнение, един бензинов автомобил, изминаващ средно 15 000 километра годишно, ще генерира 408 килограма CO2 годишно. По този начин 900 милиона тона CO2 се равняват на приблизително 2,2 милиарда автомобили. Изследователите твърдят, че това се равнява на 10% от глобалните емисии изкопаеми горива.

„Половината от въглеродния диоксид, който човечеството отделя, не остава в атмосферата, а се абсорбира от океаните и сухоземната растителност“, обяснява професор Андрю Уотсън (Andrew Watson), водещ автор на озследването. "Разликите, открити в данните, са важни, тъй като разтворимостта на въглеродния диоксид е силно зависима от температурата."

По-малко въглероден диоксид в атмосферата и повече в океаните е нож с две остриета, твърдят експерти. CO2 в морската среда буквално прави водата по-кисела, причинявайки избелването на корали и принуждавайки много животни да мигрират.

Въпреки това, в контекста на глобалното затопляне, това със сигурност е добра новина.

Справка: Andrew J. Watson, Ute Schuster, Jamie D. Shutler, Thomas Holding, Ian G. C. Ashton, Peter Landschützer, David K. Woolf, Lonneke Goddijn-Murphy. Revised estimates of ocean-atmosphere CO2 flux are consistent with ocean carbon inventory. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-18203-3

Източник: Ocean carbon uptake widely underestimated, University of Exeter


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.