Как действат различните ваксини

Ваня Милева Последна промяна на 30 декември 2020 в 00:06 20788 0

Човечеството е на крачка от финалния етап от овладяването на най-голямото изпитание, на което е подложено този век - пандемията от COVID-19. След положените огромни усилия за разработване на ефективни и безопасни ваксини, сега остава въпросът за избора между тях.

Различните ваксини като инактивирани ваксини, ваксини на основата на нуклеинова киселина и векторни ваксини, вече са влезли в клинични изпитвания, а някои са одобрени от местните регулатори и е започната ваксинация

Представяме ви различните ваксини срещу вируса SARS-CoV-2.

Инактивирани ваксини и живи атенюирани ваксини

Поради спешната необходимост от борба с COVID-19, в момента се разработват различни типове ваксини срещу SARS-CoV-2, включително инактивирани ваксини, ваксини с нуклеинова киселина, векторни ваксини на базата на аденовирус и ваксини с рекомбинантни субединици.

Инактивираните вируси се правят неинфекциозни по физичен или химичен начин и са привлекателни, тъй като могат лесно да бъдат произведени в големи количества, а също представят множество вирусни протеини за имунно разпознаване и имат стабилна експресия на конформационно зависими антигенни епитопи. Антигените са вещества, които се възприемат от организма като чужди и предизвикват специфичен имунен отговор, a епитопът е част от антигена, която може да се разпознава от имунната система, по-специално с антитела, B клетки или Т клетки.

Пречистените инактивирани вируси се използват традиционно за разработване на ваксини и е установено, че са ефективни за предотвратяване на вирусни заболявания като грип.

BBIBP-CorV е една от двете целеви инактивирани ваксини срещу COVID-19, разработени от китайския NAb гигант Sinopharm. Към декември 2020 г. тя преминава през фаза III клинични изпитвания в Аржентина, Бахрейн, Египет, Мароко, Пакистан, Перу и Обединените арабски емирства (ОАЕ), като в проучването участват над 60 000 души. До ноември 2020 г. близо милион души са били ваксинирани по китайската програма за спешна употреба. До декември 2020 г. близо 100 000 души в ОАЕ също са получили ваксината с доброволна програма.

BBIBP-CorV използва подобна, по-традиционна технология от CoronaVac и BBV152, други инактивирани ваксини срещу COVID-19 от цели вируси във фаза III клинични изпитвания. Тази технология се използва успешно в много добре известни ваксини като ваксината срещу бяс.

Инактивираната ваксина срещу SARS-CoV-2, съдържаща алуминиев хидроксид, разработена от китайската компания Sinovac, също използва убити вирусни частици, за да изложи имунната система на организма на вируса, без да рискува сериозен отговор на заболяването.

Ваксината CoronaVac на компанията е влязла във фаза III на клинични изпитвания от средата на 2020 г. На 19 октомври предварителните резултати от проучване във фаза III в Бразилия показаха, че CoronaVac се оказа безопасна защита срещу COVID-19. На 10 ноември Бразилия преустанови за кратко фаза III след самоубийството на доброволец и след това я възобнови на 11 ноември. До 3 декември в Бразилия са пристигнали повече от един милион дози CoronaVac. Индонезия получава първите си 1,2 милиона дози CoronaVac на 6 декември.

Ваксини с нуклеинова киселина

Ваксините с нуклеинова киселина, като иРНК (мРНК) ваксини и ДНК ваксини, са други популярни ваксинални форми. Тези ваксини се доставят в човешките клетки, където след това ще "отпечатат" вирусни протеини като шиповият протеин е най-честият кандидат.

мРНК ваксините представляват обещаваща алтернатива в сравнение с традиционните ваксини поради тяхната висока ефектирност, способност за бърза разработка и рентабилно производство.

Те са нов тип ваксини и използва малък фрагмент от генетичния код на вируса. Вкаран в човешкия организъм, имунната система го разпознава като чужд и стимулира синтеза на вирусния антиген и клетъчен имунитет. 

Генетичният материал е обвит в мъничко защитно балонче мазнина, защото свойствата на мРНК могат да се повлияят при нейното доставяне до клетките.

На този принцип са създадени ваксините на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna. При тяхното проучване не е установено, че тази мРНК уврежда човешкия геном или че взаимодейства с ДНК. Освен това тя много бързо се разгражда и не циркулира в организма.

Ваксината се прилага в две дози - с интервал от три седмици - и предлага до 95% защита срещу Covid-19.

Производителите съобщават, че ваксината причинява леки до умерени локални и систематични симптоми при повечето ваксинирани като ваксината предизвиква по-висока защита след втората доза.

ДНК ваксините също имат голям терапевтичен потенциал поради способността им да подобряват активирането на Т-клетките и производството на антитела, имат отлична биосъвместимост, евтино производство и дългия им срок на годност. Недостатъкът им обаче е, че ДНК молекулите трябва да преминат през ядрената мембрана, за да бъдат транскрибирани и обикновено имат ниска имуногенност. 

Векторни ваксини

Обикновено векторните ваксини са конструирани от вирусен носител, като аденовируса или вируса на шарката, и са проектирани да носят генетичен материал от SARS-Cov-2, обикновено шиповия S ген.

По този начин са разработени ваксините на AstraZeneka/Оксфорд, Janssen-Cilag, руските ваксини Спутник и Vector и други. 

Например оксфордската ваксина е генетично модифициран вирус на обикновена настинка, използван за заразяване на шимпанзета. Той е променен, за да спре да причинява инфекция при хората и да носи "чертежите" за шиповия протеин на коронавируса. След като тези чертежи са в организма, те започват да произвеждат протеина на коронавируса, който имунната система разпознава като заплаха и се опитва да го унищожи.

Ключовото предимство на векторните ваксини е, че антителата се произвеждат в хетеровирусна инфекция, която предизвиква вродените имунни отговори.

Независимо от това, тази стратегия може да предизвика предишен имунитет към вектора и се ограничава до представяне само на малък брой  антигени към имунната система гостоприемник.

Субединични ваксини и ваксини с подобни на вируси частици

Субединичните ваксини (subunit vaccine), при които вирусни протеини се инжектират в гостоприемника, имат потенциал да покажат ефикасност при защита на животни или хора от вирусна инфекция. Като се има предвид обаче, че са включени само няколко вирусни компонента, които не показват пълната антигенна сложност на вируса, тяхната защитна ефикасност може да е ограничена и в някои случаи те могат да причинят небалансиран имунен отговор. Предклиничното проучване съобщава, че ваксината може да предпази нечовешките примати от SARS-CoV-2 инфекция с малка токсичност

Ваксините, базирани на вирусоподобни частици (VLP) представляват друг вид ваксини, съдържащи протеини от вирусния капсид. VLP стимулират висок имунен отговор поради повтарящите се структури и са по-безопасни от някои други ваксинални платформи, тъй като им липсва генетичен материал. Изграждането на VLP, подобни на автентичния вирус, е важна стъпка в разработването на ефективна ваксина срещу инфекцията. В момента няколко екипа работят по ваксини, базирани на протеини. Клиничните резултати обаче не са публикувани до момента.

Въпреки че разработването на ваксини е дълъг и скъп процес, който обикновено включва множество кандидати и изисква много време за производство на лицензирана ваксина, жизненоважно е да се продължи да се разработват и усъвършенстват ваксините за профилактика и лечение на COVID-19.

Всяка ваксина е различна и не е ясно колко дълго може да продължи имунитетът от ваксина срещу COVID-19. Но ползата от ваксината е, че тя вкарва имунната ни система в бойна форма, без да ни разболява.

Източници:

A systematic review of SARS-CoV-2 vaccine candidates
Yetian Dong, Tong Dai, Yujun Wei, Long Zhang, Min Zheng & Fangfang Zhou
Signal Transduction and Targeted Therapy volume 5, Article number: 237 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41392-020-00352-y

Covid: Who will have the Pfizer vaccine first and when can I get it?, BBC News

Covid-19: Oxford University vaccine is highly effective, BBC News

Най-важното
Всички новини