Учени: Кемтрейлс са просто параноична фантазия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2016 в 10:28 26976 1

Ясни физически и химически процеси могат лесно да обяснят предполагаемото доказателство за тайна мащабна програма за пръскане в атмосферата, свързвана с "кемтрейлс" или "скрито геоинженерство", заключава ново изследване от Научния институт Карнеги, Университета на Калифорния в Ървайн и организацията с нестопанска цел Near Zero, пише Рhys.org

Някои групи и индивиди погрешно смятат, че по-трайните кондензационни пътеки или контрейлс (condensation trails), които оставят след себе си самолетите са доказателство за съществуването на тайна мащабна програма за третиране на атмосферата. Те наричат ​​тези явления "кемтрейлс". Привържениците на тази теория на конспирацията обвиняват за това правителството, а понякога и индустрията.

Авторите на това изследване, публикувано в Environmental Research Letters, категорично отхвърлят съществуването на тайна мащабна програма за пръскане, се основават на проучването на две групи от експерти: атмосферни химици, специализирани в областта на кондензационните следи и геохимици, изследващи атмосферните отлагания от прах и замърсяване.

Резултатите от проучването показват, че 76 от 77-те участващи учени заявяват, че не са срещали доказателства за съществуването на тайна програма за пръскане и са постигнали съгласие, че "доказателствата", цитирани от хората, които смятат, че са пръскани нарочно с някаква цел, може да се обясни чрез други фактори, като типични формации на инверсионни следи на самолетите.

Снимка от български конспиративен сайт.

Изследователският екип се ангажира с това изследване, за да отговори на голям брой хора, които твърдят, че вярват в тайна програма за пръскане. През 2011 г. международно проучване установи, че близо 17% от анкетираните смятат съществуването на тайна мащабна програма за атмосферно пръскане за истина или за частично вярно. През последните години възникнаха редица сайтове, които претендират, че имат доказателства за широко разпространено тайно пръскане с химикали, свързано с отрицателни въздействия върху човешкото здраве и околната среда.

"Ние искахме да направим научно изследване по темата за тайните атмосферни програми заради тези от широката обществвност, които не са взели решение," каза Стивън Дейвис (Steven Davis) от Калифорнийския университет в Ървайн. "Експертите, които анкетирахме, и резултатите от теста категорично отхвърлят фотографиите на инверсионни следи като доказателство за мащабна атмосферна конспирация."

Изследователският екип казва, че не се надява да разубеди тези, които вече твърдо вярват, че има тайна програма за пръскане - тези лица обикновено отхвърлят самите доказателства за противното като още едно доказателство за техните теории - а по-скоро да създаде обективен наученизточник, който може да информира обществеността.

"Въпреки упоритостта на теориите за програми, разпръскващи химикали, досега не е имало рецензирани академични проучвания, които да показват, че това, което някои хора мислят за кемтрейлс са само обикновени контрейлс, които стават все повече с увеличаването на самолетните полети. Също така, възможно е изменението на климата да предизвиква по-дълго задържане на контрейлс, отколкото преди ", заяви Кен Калдейра (Ken Caldeira) от Научния институт Карнеги. "Смятам, че е важно да се покаже окончателно какво мислят истинските експерти по контрейлс и аерозоли. Ние не можем да убедим непримиримите вярващи, че тяхната любима тайна програма за пръскане е просто параноична фантазия, но се надяваме, че техните приятели ще приемат фактите."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

1

Antares48

29.11 2016 в 15:14

Такива самолетни следи като на снимката се появяват само когато има слоести облаци (мазнотии по небето), които предвещават разваляне на времето. Влагата от самолетната следа не може да се абсорбира в атмосферата и седи там дълго време докато се разсее от вятъра. Такива следи не се появяват, когато атмосферата е суха, когато небето е кристално синьо. С тези конспиративни теории могат да лъжат простия човек, който не вдига поглед над хоризонта :)