10 начина да търсите информация в Google по-добре от всички останали

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 08 декември 2016 в 13:54 46912 1

В ерата на съвременните технологии и високоскоростния интернет можете да намерите информация за почти всичко. Доста често, обаче ни се налага да пресяваме информацията, докато открием подходящата, което може излишно да ни забави.

Ето защо от Bright Side са ни помогнали с някои от най-ефективните методи за търсене в Google, като това ще ни спести излишното ровене.

Възползвайте се!

1. Това или онова

Понякога не сме сигурни дали си спомняме правилно информацията или името, което искаме да търсим. Но това не е проблем! Просто разделете това, което търсите със символа “|” или пък просто използвайте „или“ (ако търсите на английски “or”). След това просто изберете подходящия резултат.

Пример: Jennifer Aniston or Lawrence

2. Използвайте синоними

Синонимите правят търсенето в интернет значително по-удобно. Ако искате да намерите сайтове по дадена тема, а не тези, които включват конкретна фраза включете символа „~“ към вашето търсене
Например, ако търсите „healthy ~ food” ще получите резултат, който ви показва принципите на здравословното хранене, рецепти, както и здравословни заведения за хранене.

3. Търсене в уебсайт

Понякога може да прочетете интересна статия на даден сайт, която след това искате да споделите с приятелите си, но не си спомняте нищо конкретно, освен темата.
Най-лесният начин да намерите тази информация е като въведете inurl, след това адреса на сайта в полето за търсене и след това ключова дума, или цяла фраза от статията.
Пример: inurl:website.com keyword.

4. Силата на звездичката


Когато сме забравили от коя точно ключова дума или фраза имаме нужда при търсенето си трябва просто да се обърнем към символа „*“ за помощ. Просто заменете думата или фразата, която търсите с този символ и би трябвало да можете да намерите всички резултати, които търсите.

Пример: "11.22*"

5. Когато сте забравили повече думи

Ако от цяла фраза може да си спомните само една единствена ключова дума използвайте “AROUND” - “AROUND+ боря на липсващите думи“. Например ”I wandered AROUND(4) cloud."


6. Използване на времева рамка

За да видите какви събития са настъпили по време на определен период от време трябва да добавите времева рамка в тъсенето си с помощта на три точки между датите.
Например, ако искате да видите научни открития през 20-ти век напишете: “scientific discoveries 1900…2000”


7. Търсене в заглавие


За да намерите ключови думи в заглавието напишете “intitle: husky” без интервали между тях.


8. Намиране на подобни сайтове


Ако сте открили нещо, което наистина харесвате онлайн и искате да намерите подобни сайтове просто напишете „related:” и след това адреса на сайта, отново без интервал между тях.
Пример:“related:nike.com”


9. Цели фрази


Слагане на думата за търсене в кавички е най – простият и най ефективен начин да намерите нещо специфично, което е изписано точно така, както го търсите.
Например, ако сте написали I’m picking up good vibrations, без кавички търсачката ще покаже резултатите, в които тези думи се появяват в произволна последователност, а не както сте го изписали. Но, ако напишете „I’m picking up good vibrations“ в кавички, ще получите само тези резултати, в които думите се появяват в точно зададената от вас последователност. Това е чудесен начин за намиране на текстове на песни, или пък самата песен, ако знаете част от текста.


10. Маловажни думи при търсенето


За да премахнете не чак толкова важните думи за търсене от заявката си, просто напишете знак минус преди всяка една. Например, ако искате да откриете място за интересни книги, но не искате да купувате нищо, можете да напишете следното: “interesting books – buy”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

08.12 2016 в 15:53

Не ви ли хрумна да потъсите списък с Google search opeators, ами превеждате тъпи статии?

Търсенето в сайт става с "site:website.com". A "inurl:" изпълнява помощна функция - търси в адреса. Ако ползвате само него ще ви върне по-малко резултати.

Това, което сте посочили за времева рамка изобщо не е вярно. Първо, точките са две, а не три и второ, по този начин Гугъл стойности между двете числа, а не години. Тези числа съвсем спокойно може да са цени на стоки или техни индекси. Напишете "рокля 1000..1500" и ще ви светне!