И Бразилия се вдигна срещу Uber

Услугата вече е забранена в столицата Рио Де Жанейро

Александър Александров Последна промяна на 05 октомври 2015 в 15:08 6490 2

Броени дни след като мобилното приложение за споделени пътувания Uber беше забранено у нас с решение на Върховния административен съд (ВАС), потвърждаващо решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), компанията се сблъска с проблеми и в Бразилия.

Кметът на Рио Де Жанейро Едуардо Паес подписа наредба, с която забранява функционирането на Uber на територията на града, който ще бъде и домакин на предстоящите Олимпийски игри догодина. Друг бразилски мегаполис - Сао Пауло - също е на път да забрани иновативната услуга.

Припомняме, че Uber е американска стартираща компания, която развива едноименното мобилно приложение, позволяващо свързването на шофьори със собствен автомобил и пътници, желаещи да бъдат превозени. При това пътниците заплащат определена сума по електронен път, а Uber си удържат процент от нея.

Компанията вече си спечели доста фенове по целия свят, тъй като предлага много по-високо качество на обслужването в сравнение с таксиметровите шофьори. Тя обаче е обект на повсеместни атаки от страна на такси компании, институции и дори синдикати, провокирайки ги с иновативния си модел, който не се вписва в съществуващите регулации.

В редица държави като Франция, а от скоро и България Uber вече е забранена, в други като Германия срещу нея в момента тече разследване на антимонополните или на автомобилните регулатори, а в трети като Великобритания тя е атакувана от синдикатите, които се опитват да я принудят да подписва трудови договори с шофьорите, с които работи.

Въпреки това потребителите на услугата продължават да се увеличават, поради удобството при използване на мобилното приложение, електронното плащане, което елиминира спорове от типа "нямам да ти върна", ограничените възможности за измами и т.н. Всъщност компанията продължава да функционира дори там, където е забранена, заплащайки глоби на места и пренебрегвайки различни забрани.

В Бразилия Uber работи от около година и вече има над 5000 шофьора и над 500 000 потребители. Компанията предлага услуги в четири града в латиноамериканската страна и вече нееднократно е срещала съпротива от страна на местните таксиметрови шофьори, като не са рядкост и случаите на саморазправа. В столицата Бразилия например те са атакували частен шофьор, когото са объркали с водач на Uber на местното летище.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 22:33

Бунтът на мърлячите.

Не се е вдигнала Бразилия, вдигнали са се бразилските бакшиши - което е различно. Вярно, че във високо корумпирани общества таксиметровите мафии са силни ама все пак не са държавата.

05.10 2015 в 17:42

Бунтът на лудитите...