Бивш шеф на OceanGate ще се гмурне в 200 метрова синя дупка година след трагедията с подводницата "Титан"

Компания OceanGate иска да изследва "портала на ада" на Бахамите

Ваня Милева Последна промяна на 01 юли 2024 в 00:00 1310 0

Синята дупка на Дийн се смята за втората най-дълбока дупка в света

Кредит Lucas Vimpere, University of Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)

Синята дупка на Дийн се смята за втората най-дълбока дупка в света. Наричана още "портала на ада".

Година след като подводната експедиция на подводницата "Титан" доведе до смъртта на петима души от екипажа, съосновател на OceanGate разкри плановете си да се гмурне в дълбоката 200 метра "Синя дупка на Дийн".

Той съобщава, че заедно с още двама души ще изследва неизследваните дълбини на тази дълбоководна дупка на Бахамите, наричана още "портала на ада".

Синя дупка

Терминът "синя дупка" е общо наименование на дупки, пълни с вода и разположени под морското равнище. Смята се, че сините дупки са се образували в резултат на различни карстови процеси, като например ерозия на пукнатини във варовикови скали от дъждовна вода. По-късно морското ниво, което е било много по-ниско по време на ледниковия период (около 15 000 г. пр. н. е.), се е повишило до сегашното си ниво.

Спускане в синята дупка на Дийн, дълбока 200 метра

Въпреки че районът е бил изследван и преди от водолази, компанията "Синият мрамор" (Blue Marble Exploration), която Гийермо Сьонлайн основава след като напуска OceanGate, ще бъде първата, която ще проведе подводно пътешествие с екипаж до дълбините на този район. Съобщава се, че екипажът ще бъде в пълна тъмнина, когато се отправи на пътешествието поради тесния отвор на повърхността на дупката - диаметър от 25 до 35 м. От дълбочина от 20 метра, дупката се разширява значително до 100 метра в диаметър, образувайки нещо като купол.

Експедицията ще бъде осъществена с цел научно изследване на района, за да се открие уникална история, евентуални нови видове и историята на геологията и климата в дупката.

Синята дупка на Дийн се смята за втората най-дълбока дупка в света. Наречена е на името на собственика на земята, в близост до която се намира. Формирането ѝ датира отпреди около 15 000 години и се простира на 202 метра дълбочина.

От три страни дупката е заобиколена от естествен скален амфитеатър. Тази природна зона събира над 200 000 посетители всяка година. Тя е и мястото с най-много смъртни случаи сред гмуркачите в целия свят. По приблизителни данни 130 до 200 души са загинали, след като са се потопили в дупката.

Максималната дълбочина е достигната за първи път от Джим Кинг през 1992 г., малко преди да се самоубие. Синята дупка на Дийн е тренировъчната база за отбора за фрийдайвъри Vertical Blue, ръководен от световния шампион Уилям Трубридж, който през 2010 г. достига дълбочина от 101 м и става първият човек, достигнал 100 m дълбочина, без да използва плавници.

Снимка на Уилям Трубридж в Синята дупка на Дийн, направена от Игор Либерти. Кредит: Igor Liberti (CC BY-SA 4.0)

Към Сьонлайн се присъединяват Скот Паразински, бивш астронавт от НАСА, и ученият Кени Броуд.

Преди това Броуд се е опитал да изследва дупката през 2015 г. При този опит обаче той едва не загубва живота си, макар че това става по време на свободно гмуркане.

Все пак от Blue Marble разкриват, че чрез по-задълбочено проучване на тази загадъчна синя дупка искат да открият нови знания относно древния климат на Земята, морските екосистеми и евентуално нови видове.

Точният вид на подводницата, която ще бъде използвана, все още не е уточнен. Вероятно обаче това ще бъде апарат, който може да издържа на невероятно налягане.

Една от основните трудности, с които ще се сблъска екипът, ще бъде силното налягане на морското дъно, което ще бъде около 20 пъти по-силно от това на повърхността. Именно това силно налягане доведе до имплозията на подводния апарат "Титан" преди една година.

Синята дупка на Дийн се смята за втората най-дълбока дупка в светаСинята дупка на Дийн се смята за втората най-дълбока дупка в света. Кредит: Ton Engwirda. Собствена работа, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13524568 

Една година след трагедията с подводницата "Титан"

Точното начало на проучването все още не е потвърдено. Съобщението обаче идва една година след подводната катастрофа на Титан, при която загинаха всички членове на екипажа.

Смяташе се, че материалът, използван за подводницата, е отслабнал поради нарастването на налягането върху подводницата. Това е довело до нейната имплозия.

Екипажът на повърхността в крайна сметка губи връзка с подводницата приблизително един час и 45 минути след гмуркането към останките на "Титаник". Разследването на катастрофата продължава и досега.

Що се отнася до последния план за експедиция, Сьонлайн и неговият екип се стремят към по-безопасно начинание, като се има предвид, че дълбочината на Синята дупка на Дийн от 200 м е много по-плитка в сравнение с останките на Титаник, разположени на повече от 3.8 км под повърхността на Северния Атлантик.

Сьонлайн разкрива, че винаги е планирал да изследва Синята дупка на Дийн, отбелязвайки, че трагедията с подводницата "Титан" не е повлияла на плановете му.

Източници: 

An American company, OceanGate, wants to explore Bahamas' 'portal of hell', Economic Times

Portal of Hell: OceanGate Co-Founder To Dive Into 600-Feet-Deep 'Dean's Blue Hole' One Year After Titan Sub Tragedy Claimed Lives of 5 People, Kendra Stacy, Science Tmes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !