Източното крайбрежие на САЩ потъва

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2024 в 00:00 51448 0

пространствена карта на вертикалното движение на земята по Източното крайбрежие

Кредит Leonard Ohenhen

В горната графика са показани: пространствена карта на вертикалното движение на земята по Източното крайбрежие (ляв панел); основни, второстепенни и междущатски пътища в Хамптън Роудс, Норфолк и Вирджиния Бийч, Вирджиния (горен десен панел); и международно летище "Джон Ф. Кенеди", Ню Йорк (долен десен панел). Жълтите, оранжевите и червените зони на тези карти обозначават зоните на потъване

Големите градове по атлантическото крайбрежие на САЩ потъват, в някои случаи с до 5 милиметра годишно - спад на океанския бряг, който значително изпреварва глобалното покачване на морското равнище, потвърждава ново изследване на Вирджинския технически институт и Геоложката служба на САЩ.

Според изследването, публикувано на 2 януари в PNAS Nexus, в особено силно засегнатите населени места като Ню Йорк и Лонг Айлънд, Балтимор, Вирджиния Бийч и Норфолк се наблюдават зони на бързо "потъване", или потъване на земята, наред с по-бавно потъваща или относително стабилна земя, което увеличава риска за пътни артерии, писти, основи на сгради, железопътни линии и тръбопроводи.

"Непрекъснатото потъване на почвата по източното крайбрежие на САЩ трябва да предизвиква безпокойство", коментира водещият автор Леонард Охенхен (Leonard Ohenhen), дипломант, работещ с доцент Манучехр Ширзаи (Manoochehr Shirzaei) в Лабораторията за наблюдение на Земята и иновации на Техническия университет във Вирджиния. "Това се отнася особено за райони с висока гъстота на население и имоти и традиционно лекомислие по отношение на поддръжката на инфраструктурата."

Ширзаи и неговият изследователски екип събират огромна колекция от точки с данни, измерени от космически радарни спътници, и използват тази изключително точна информация, за да изградят цифрови теренни карти, които показват къде точно потъващите терени представляват риск за състоянието на жизненоважната инфраструктура. Използвайки публично достъпни сателитни изображения, Ширзаи и Охенхен измерват милиони случаи на потъване на земя в продължение на няколко години. След това създават едни от първите в света изображения на потъването на земята с висока разделителна способност.

Тези революционни нови карти показват, че голяма част от източното крайбрежие потъва с поне 2 мм годишно, като няколко области по средното атлантическо крайбрежие с площ до 3700 кв. км потъват с повече от 5 мм годишно, което е повече от сегашния световен темп на покачване на морското равнище от 4 мм годишно.

"Измерихме скорости на потъване от 2 мм годишно, които засягат повече от 2 млн. души и 800 000 имота на източното крайбрежие", посочва Ширзаи. "До известна степен знаем, че земята потъва. Чрез това проучване подчертаваме, че потъването на земята не е неосезаема заплаха. То засяга вас, мен и всички, може да е постепенно, но въздействието е реално".

В няколко града по Източното крайбрежие множество критични инфраструктури като пътища, железопътни линии, летища и диги са засегнати от различни темпове на потъване.

"Тук проблемът не е само в това, че земята потъва. Проблемът е в това, че горещите точки на потъване на земята засягат директно населени места и инфраструктурни центрове", заявява Охенен. "Например, значителни области от критичната инфраструктура в Ню Йорк, включително летищата JFK и LaGuardia и техните писти, както и железопътните системи, са засегнати от скорост на потъване, надвишаваща 2 мм годишно. Последиците от това точно сега и в бъдеще са потенциални щети за инфраструктурата и повишен риск от наводнения."

В своята статия, озаглавена "Бавно, но сигурно: Излагането на общностите и инфраструктурата на потъване на източното крайбрежие на САЩ" учени от Техническия университет на Вирджиния и Геоложката служба на САЩ (USGS) измерват колко е потънала земята по източното крайбрежие и кои райони, население и критична инфраструктура в радиус от 100 км от брега са изложени на риск от потъване на земята.

Слягането на почвата може да подкопае основите на сградите, да повреди пътища, газопроводи и водопроводи, да доведе до срутване на сгради и да засили крайбрежните наводнения - особено когато се съчетае с повишаване на морското равнище, причинено от изменението на климата.

"Тази информация е необходима. Никой друг не я предоставя", коментира Патрик Барнард, геолог-изследовател от USGS и съавтор на проучването. "Ширзаи и неговият екип от Техническия университет във Вирджиния навлязоха в тази ниша със своя технически опит и предоставят нещо изключително ценно."

Справка: Leonard O Ohenhen et al, Slowly but surely: Exposure of communities and infrastructure to subsidence on the US east coast, PNAS Nexus (2024). DOI: 10.1093/pnasnexus/pgad426

Източник: Study: From NYC to DC and beyond, cities on the East Coast are sinking, Lon Wagner, Virginia Tech

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !