НАСА има план да спаси Земята от супервулкана Йелоустоун (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 август 2017 в 00:42 26865 6

Ако катастрофалното изригване на супервулкана в Йелоустоун е неизбежно, планът на американските учени е може би единственият начин да се спаси човечеството от унищожение.

Под Националния парк Йелоустоун, място на гейзери и горещи извори, се крие една от най-големите природни заплахи за човешката цивилизация - потенциален супервулкан.

Екип от изследователи НАСА предостави на BBC Future, доклад, преди това необнародван в публични източници. В него се разказва какво може да се случи на нашата планета в случай на изригване на супервулкан и как да го избегнем.

"Аз бях член на Консултативния съвет на НАСА за планетарна защита, която изучава начините, които НАСА може да използва, за да защити планетата от астероиди и комети", обяснява Браян Уилкокс (Brian Wilcox) от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Калифорнийския технологичен институт. "И по време на проучването стигнах до заключението, че заплахата от избухването на супервулкан е значително по-голяма от евентуалното попадение на астероид".

На Земята има около 20 известни на учените супервулкани и катастрофални изригвания се случват средно веднъж на 100 хиляди години. Едно от най-сериозните последствия от такова изригване може да е масов глад, тъй като вулканичната зима, която ще настъпи заради облака пепел закриващ трайно слънцето, няма да позволи да се осигури необходимото количество храна за човечеството. Например, по време на изригване на територията на днешния щат Уайоминг преди 600 хиляди години супервулканът, намиращ се на мястото на днешния парк Йелоустоун, е изпуснал в атмосферата на повече от 1000 кубически километра лава и пепел. Според оценки, направени от ООН през 2012 г., хората ще имат достатъчно храна за 74 дни.

Оцветените части са местата, където има отложения на пепел, идентифицирани от предишни изригвания на супервулкана Йелоустоун.

Когато учените на НАСА започват да проучват проблема, те стигат до заключението, че най-простото и най-логично решение би било някак си да се охлади супервулкана.

Огромната вулканична калдера - в този случай Йелоустоун - е по същество гигантски генератор на топлина, еквивалентен на шест промишлени електростанции.
В момента около 60-70% от топлината Йелоустоун се издига до повърхността и се отделя в атмосферата с водата, която се просмуква през пукнатините до магмата.

Останалата топлина се натрупва в магмата, която постепенно разтваря околните скали. Когато подземната топлина достигне до определена граница, експлозивното изригване е неизбежно.

Но ако се направи така, че да се изпусне на повърхността повече топлинна енергия от сегашното количество, изригването няма да се случи.

Според изчисленията на НАСА, достатъчно е това количество да се увеличи с 35% и Йелоустоун вече няма да бъде опасност. Само че как да стане?

Един от вариантите е да се увеличи обемът на водата, попадаща в магмата. Но на практика ще бъде изключително трудно да се убедят властите в страната да наложат това.

"Изграждането на гигантски акведукт в планински район ще бъде трудно технически и много скъпо, а на хората едва ли ще им хареса водата да бъде изразходвана за това", обяснява Уилкокс.

"Навсякъде по света има остър недостиг на вода - и тук ще създаден такъв мощен инфраструктурен проект, в който тя се използва само за охлаждане на някой супервулкан ... Това ще предизвика поне сериозни спорове".

Затова НАСА разработва напълно различен план.

Снимка: Pixabay

Учените смятат, че най-подходящото решение е да се пробият сондажи с дълбочина до 10 километра и да се излива в магмата вода с високо налягане.

Завърналата се на повърхността, водата ще има температура от около 350 градуса по Целзий, постепенно охлаждайки вулкана, криещ се под повърхността на земята.

И въпреки че изпълнението на този проект ще струва около 3,46 милиарда долара, той има една много привлекателна черта, която ще помогне да се убедят политиците , че инвестициите си заслужават.

Уилкокс обяснява, че Йелоустоун може да се използва като геотермална електроцентрала, която ще генерира невероятно евтина електроенергия - около 0,10 долара за киловатчас.

Да, сондажът ще изисква сериозна инвестиция, но ще се изплати бързо. Районът ще получи източник на евтина електроенергия в продължение на много години напред - в продължение на десетки хиляди години!

"И, разбира се, по този начин ще се спаси човечеството от непосредствената заплаха от катастрофално изригване на супервулкан", подчертава Уилкокс.

Снимка: Pixabay

Но пробиването в зоната на супервулкана има своите рискове. А именно - може да се провокира самото изригване, което учените се опитват да предотвратят.

"Най-важното нещо е да не се влошат нещата - коментира Уилкокс. - Когато се извършват сондажите на повърхността над магмата, рискът е висок. Пробиването може да направи най-горния слой, "капакът" на котела с магмата, крехък, така че капакът може да се счупи или да се напука".

"Може да се предизвика освобождаването на експлозивни газове в горната част на подземния резервоар магма".

Ето защо учените предлагат да се започнат сондажите извън Националния парк Йелоустоун и да се достигне до магмения резервоар отдолу.

"Така че се предотвратява повишаването на температурата в горната част на магмения котел, която именно създава основната опасност", обяснява Уилкокс.
Но дори проектът на учените на НАСА да се приеме за изпълнение, авторите му няма да видят неговото завършване и е малко вероятно да разберат дали е успешен или не.

Изстудяването на Йелоустоун при скорост от един метър на година е работа за десетки хиляди години, след което на това място ще остане само студена скала.

Дори да не е необходимо магмата на Йелоустоун да бъде охладена до твърдо състояние, за да се отстрани заплахата за човечеството, все едно - по-рано от няколкостотин или дори хиляди години, няма да разберем доколко е успешен проекта на американските учени.

Въпреки това, този дългосрочен проект е може би единственият начин да се предотврати катастрофата.

"Ако такъв проект бъде реализиран, все едно, поне на пъро време ще получим от него евтина електроенергия", - отбелязва Уилкокс.

Такъв план по принцип може да се приложи към всеки активен супервулкан на Земята и учените на НАСА се надяват, че техните идеи ще бъдат разглеждани като практическо решение за това как да се избегне опасността от катастрофално изригване. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

28.10 2017 в 04:35

Сам той ще си гръмне сам. Не съм наясно обаче, каква ще ни е на нас далаверата, при положение че ще спре управлението на нашия живот, като пропадне интернета на Козяк.

15914

5

поп Дръвчо

29.08 2017 в 20:03

То и да го гръмнат може да се окаже приемлива стратегия, спрямо това да го чакат да гръмне сам.

Не че и за това имаме технологията де.

23293

4

Стефан

29.08 2017 в 12:19

Не е интересен, понеже няма от къде да се вземе.
А ако допуснем че се вземе, не ми се мисли какви ще са климатичните последствия, от внезапното формиране на горещо море, насред континента. Макар че, може да потърсят подкрепа от жителите на Луизиана, примерно, или на Тексас:)
Не знам какво трябва да имаш в главата, за да предлагаш даже два способа, за пробиване на магмена каверна. Направо си кажи, че искаш да го гръмнеш тоя вулкан, зорлем.

15914

3

поп Дръвчо

25.08 2017 в 14:14

Не излизат няколко порядъка в сметката. Иначе бива и в Исландия примерно е пробвано. Охлаждането от термалните централи докарвало статистически значимо намаляване на сеизмичната активност. Дали е дългосрочно или докарва затишие пред голямата беля предстои да разберем.

Откъде ще се вземе нужната вода за охлаждане там е друг интересен въпрос.

23293

2

Стефан

19.08 2017 в 18:12

За задниците не знам, ама мозъците им вече явно се варят. Щом наса обсъжда идеи, достойни за седмокласник, и забранени за осмокласник, ако не иска да има двойка по физика завинаги.

7904

1

Nikolay Valchev

19.08 2017 в 14:18

Ше им припари на задниците на краварите.