Огромен купол от магма се издига в Андите и продължава да расте (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 октомври 2016 в 09:00 16186 1

Кредит G Pugnali/Seriema Nature Tours

Платото Алтиплано-Пуна.

Открит е огромен купол от магма, който се издига над платото Алтиплано-Пуна в Андите с помощта на анализ на данни от дистанционно сондиране, топография и моделиране.

Изследването е достъпно онлайн в списание Nature Communications.

Платото Алтиплано-Пуна е висок сух район в централните Анди, Южна Америка, с просторни равнини, над които се издигат величествени вулкани. Това е едно от най-високите плата в света, то е разположено на височина от 4 километра над морското равнище и се простира на стотици километри. Учените са установили, че платото се намира непосредствено над голям активен магмен резервоар (Altiplano-Puna Magma Body - APMB). Горещата магма е изтънила кората и я избутва нагоре, образувайки купол.

Изследователите са открили магменият купол през 2014 г. с помощта на сеизмично сондиране. Тялото има дебелина 11 км и 200 км в диаметър - най-голямото, измервано някога. "Ние знаехме за магменото тяло, но го изследвахме подробно едва сега. В новото изследване успяхме да покажем ясна пространствена връзка между магменото тяло и големият, висок километър, купол над него", - заяви водещият автор Джонатан Пъркинс (Jonathan Perkins). 

Платото Алтиплано-Пуна е един от най-активните вулканичните райони на планетата през последните около 10 милиона години. Няколко хиляди години в областта не е имало силни изригвания, но се смята още за активна. От началото 90-те години платото се следи по сателитни изображения и се наблюдава повдигането на повърхността, а това на някои места става доста бързо. Вулканът Утурунчу (Uturuncu), разположен точно в центъра на купола се издига с около 1 см на година.

Авторите смятат, че издигането е заради магменото тяло, но все още не го обявяват за супервулкан.


Нарастването на кората под Алтиплано-Пуна, предизвикано от налягането на магмата отдолу, демонстрира процеса на създаването на континентите.

"Това ни дава картина на начина на възникването на континентите. Такива огромни магмени системи се формират през периоди, наречени огнища на магматизъм, когато огромно количество магма прониква нагоре в земната кора. По същия начин се е появила Сиера Невада преди 90 милиона години, а ние наблюдаваме това сега в реалността, " - заяви Пъркинс.

Освен магменият купол върху Алтиплано-Пуна действат тектонски сили, възникващи при сблъсъка на Южноамериканския континент и океанската плоча Наска.

Схеми, изобразяващи еволюцията във времето на топографията и земната структура в разрез изток-запад на зоната за проучване. Jonathan P. Perkins et al.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

1

Росен

26.10 2016 в 11:20

Цитат: "Това е едно от най-висите плата в света, то е разположено на височина от един километър над морското равнище..."
Ако беше само на един километър над морското равнище, изобщо нямаше да е сред най-високите плата в света. Средната му височина е около четири пъти по-голяма от цитираната.