Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 февруари 2018 в 00:08 4749 4

Кредит Coca-Cola

Изследователите намериха евтин начин за направата на пластмаси от растения, които биха могли да се конкурират с PlantBottle на Coca-Cola.

Американски химици разработиха екологичен метод за производство на полиетилен-фурандикарбоксилат (PEF) - пластмаса, която има потенциал да замени най-често срещания днес полиетилен терефталат (PET), съобщи списание Science.

Статия за това постижението на екип от Университета на Уисконсин, ръководен от д-р Джим Думенсик (Jim Dumensik), е публикувана в списание Science Advances.

Синтезът на PET от петролни продукти оставя значителен "въглероден отпечатък" (емисии на парникови газове). Така че химиците не отдавна се опитват да намерят алтернативи, щадящи околната среда. PEF се счита за обещаващ вариант, но бе трудно да се разработи "зелен" метод за производството му.

Екипът на Думенсик открива ключът за този метод - това е разтворителят гама-валеролактон (GVL), получаван  включително от селскостопански отпадъци като царевични кочани. Химиците разтварят във вода GVL заедно с киселина - катализатор и с помощта на получената смес успяват ефективно да преобразуват фруктозата - една от най-разпространените в природата захари - в суровина за фурандикарбонова киселина (FDCA), която от своя страна, служи като един от основните градивни елементи на PEF.

За съжаление, този метод има недостатъци, които авторите все още не могат да коригират. На първо място технологията използва платина - скъп и рядък метал (все пак има надежда да може да се замени с по-ефтиния кобалт). На второ място ако полученият по този начин PEF започне масово да заменя PET, ще има нужда от много растителни суровини - това ще увеличи натиска върху околната среда и отново ще образува "въглероден отпечатък".

И накрая, според изчисленията на химика Али Хюсеин Мотагамвала (Ali Hussain Motagamwala), един от съавторите на работата, един метричен тон синтезиран по новия метод PEF ще струва $ 1490. Това е с $ 45 повече от цената на същото количество PET, произведено по съвременна технология - с други думи, това е икономически неизгодно. 

Но това е стъпка в правилната посока, заяви Matthew Кена (Matthew Kanan), химик от Станфордския университет. Ако методът на Думенсик бъде доработен, е реалистично да направи производството по-екологични пластмаси и по-евтино.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

01.02 2018 в 02:41

А, да, ставаше дума за пластмасите на бъдещето, да?:)
Ми, няма да са ни на дюпон, ни на гугъл.
За фейсбука, и илонка мъзгата и не говорим.

23293

3

Стефан

01.02 2018 в 02:39

СССР имаше нужда от милиони тонове барут годишно.
А барутите, все едно каква марка, от край време, се правят от памук. В дебелите учебници даже пише, защо не може да се правят от друго.
В края на 90-те, тръгна проблемът с газо- и нефтопроводите - изпосталялата Европа се нуждаеше от енергия, която сама няма. А в началото на 90-те, американците бързаха да откъснат Ферганската долина от Русия, заради барута. Явно не са знаели колко са реалните запаси, и настъпиха мотиката, но това е ария от друга опера.
А руснаците свиха рамене - ми щом няма памук - значи няма. Във вестниците написаха "Горка ще бъде нашата съдба, горка, негри ще ни ядят живи! Ние сме свършени, О!, О!".
А в съседните селски вестници пуснаха хубави стипендии за студентите в инженерно-химическите и селскостопанските си ВУЗ-ове, и след 10 години проимаха ленени барути. Не памучни. По различните параметри от 10 до 30% по-добри, и от плевелно, по техните ширини, растение. Никой не го гледа - само го събират и возят.

23293

2

Стефан

01.02 2018 в 02:18

Между другото, работата сигурно ще свърши като другата американска истерия, във Ферганската долина.
За който не знае:
Първите съветски милионери, бяха партийните ръководители в съветския Среден изток. Южните републики. Много силни, чак с влияние в ЦК в Москва. До там, че по брежнево време имаше нещо като сталинските репресии - с по 20 години затвор, разстрели, преследване на семействата, и всичко както си му е редът.
Заради памукът. Производството му, измамите с реалните реколти, корумпирането на директорите на купуващите го гигантски заводи.
В Съюза имаше дефицит на дрехи, в това число памучни? Правилно. Но онази държава беше най-големият на света производител на памук, който не и стигаше.
В един пистолетен патрон има барут, колкото от едно нервно тръскане на цигара - почти нищо. В автоматния - колкото от цяла цигара. В картечният - колкото от половин пакет. В танковият снаряд има кофа барут, а в корабните - по цял варел, или повече. В колемите ракети има по няколко вагона, също барут

23293

1

Стефан

01.02 2018 в 01:36

Айде пак пернишки драми, в стил наса. Вместо дюпон и гугъл да се дръпнат малко от пачките на патентните си библиотеки, и всички да пуснат нормални конопени пластмаси.