Сблъсъкът на астероиди доведе до ледников период на Земята

Преди около 466 милиона години, много преди ерата на динозаврите, температурата на Земята постепенно започва да пада, което води до понижение от 10 градуса по Целзий.

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2019 в 15:05 8749 0

Концепция на художник на унищожаването на 150-километров астероид по време на сблъсък в Главния астероиден пояс . Кредит: Don Davis, Southwest Research Institute

Катастрофалният сблъсък на два гигантски астероида от Главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер, възникнал преди около 466 милиона години, изхвърля огромно количество прах в космоса, който, достигайки до Земята, замърсява атмосферата на нашата планета и предотвратявайки преминаването на слънчевата светлина, провокира настъпването на ледниковия период пред геоложкия периос ордовик, съобщават учените в проучване, представено в списание Science Advances.

„Днес около 40 хиляди тона космически прах се утаява годишно на нашата планета, но той представлява само малка част от земния, който вече се съдържа в атмосферата и няма климатично значение. А сега си представете, че няколко милиона години след сблъсъка на астероидите този поток се е увеличил хиляда или дори десет хиляди пъти“, разказва Филип Хек (Philipp R. Heck), съавтор на изследването от Чикагския университет.

Преди около 466 милиона години, много преди ерата на динозаврите, температурата на Земята постепенно започва да пада, което води до понижение от 10 градуса по Целзий. Моретата започват да се покриват с лед на полюсите, а новият температурен диапазон, от една страна, довежда до масово измиране, по време на което близо 60% от морския живот изчезва, а от друга, проправя пътя за бъдещия бум на еволюцията на нови видове.

Извънземен хелий

Причината за този ледников период все още е загадка и за да се доближат до нейното решение, учените проучиха скали на 466 милиона години, които някога са били на морското дъно. Те анализират техния химичен състав и го сравняват с „референтния“ състав на микрометеорити, намерени в Антарктида.

Екипът търси образци от елементи, които почти никога не са откривани в земни скали, както и изотопи, които показва признаци, че техният носител е пристигнал от космоса. Например хелиевите атоми обикновено имат два протона, два неутрона и два електрона, но някои от тях, идващи от космоса, имат един неутрон. Наличието на такива изотопи в скалите, заедно с редките метали, които често се срещат в астероидите, доказва, че тези скали са били замърсени с космически прах.

Древен микрометеорит, представляващ фрагмент от 150-километровия астероид, който се е разпаднал преди 466 милиона години. Кредит: Field Museum, John Weinstein

„Резултатът ни бе напълно неочакван. През последните 25 години разчитахме на различни хипотези, които разглеждат причината за настъпването на ледниковия период, но в тях имаше много несъответствия. Но сега, когато открихме извънземен хелий в утайките на морското дъно от този период, всичко застана на мястото си“, добави Биргер Шмиц (), водещ автор на изследването от Университета в Лунд, Швеция.

Неочаквана полза

Авторите на изследването отбелязват, че тъй като прахът пада на нашата планета в продължение на поне два милиона години, охлаждането е било достатъчно постепенно, за да може животът да се адаптира и дори да се възползва от тези промени, произвеждайки нови видове, пригодени да оцелеят в области с различни температури.


Вкаменелост на трилобит, изчезнал през този период клас морски членестоноги. Кредит: Cravat Member, Bois d'Arc formation, Lower Devonian (Held.) age. Location: Clarita, Coal Co., Oklahoma, U.S.A, Wikimedia Commons

Въпреки че този конкретен период на глобално охлаждане се оказа в някаква степен благоприятен, бързите промени в климата могат да бъдат катастрофални.

„В нашето изследване разглеждаме милиони години на климатичните промени. Това е много различно от това, което се случва при сблъсъка на астероида, който доведе до смъртта на динозаврите, и от глобалното затопляне днес. Това събитие бе по-леко. Имало е по-малко стрес“, заяви Филип Хек.

Дали може по този начин да се справим с глобалното затопляне

Съблазнителна е мисълта, че днешното глобално затопляне може да бъде решено чрез възпроизвеждане на прашния душ, който предизвиква глобалното охлаждане преди 466 милиона години. Но Хек обяснява, че би прябвало да сме предпазливи: „Предложенията за геоинженерство трябва да се оценяват много критично и много внимателно, защото ако нещо се обърка, нещата могат да станат по-лоши от преди“.

Въпреки че Хек не е убеден, че това е решението за изменението на климата, той отбелязва, че не е зле да помислим в тази насока.

„Изпитваме глобално затопляне, това е неоспоримо“, коментира Хек. "И трябва да помислим как можем да предотвратим катастрофалните последици или поне да ги сведем до минимум. Всяка разумна идея трябва да бъде проучена."

Справка: Birger Schmitz, Kenneth A. Farley, Steven Goderis, Philipp R. Heck, Stig M. Bergström, Samuele Boschi, Philippe Claeys, Vinciane Debaille, Andrei Dronov, Matthias Van Ginneken, David A.t. Harper, Faisal Iqbal, Johan Friberg, Shiyong Liao, Ellinor Martin, Matthias M. M. Meier, Bernhard Peucker-Ehrenbrink, Bastien Soens, Rainer Wieler and Fredrik Terfelt. An extraterrestrial trigger for the mid-Ordovician ice age: Dust from the breakup of the L-chondrite parent body. Science Advances, 2019 DOI: 10.1126/sciadv.aax4184

Източник: Field Museum. "Dust from a giant asteroid crash caused an ancient ice age." ScienceDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !