Стартъп почиства водораслите от замърсени езера и прави от тях обувки (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 07 юни 2017 в 09:20 4168 0

Американски стартъп предлага иновативен начин за борба с разрушителното цъфтене на водораслите и почистването на езерните води, докато в същото време използва водораслите с добра цел - да създава обувки, съобщава Smithsonian.

Водораслите играят важна роля в балансираните екосистеми, но ако бъдат оставени да се размножават без надзор тези организми изпускат токсини, които могат да имат пагубни последици за хората, растенията и животните. Много са обстоятелствата, които допринасят за цъфтежа им - от замърсвяване и изпускане на торове, до покачване на температурата на водата заради климатичните промени.

Компанията за почистване на водорасли Bloom обединява сили с Vivobarefoot - бранд за свръхтънки обувки и двете ще пуснат още това лято на пазара маратонките Ultra III. Те са направени от пяна на основата на водорасли, която е едновременно здрава и лека. Това я превръща в "перфектния материал" за маратонки, според уебсайта на Vivobarefoot.

За да събере водораслите, Bloom използва мобилни машини, които ги изпомпват, като едновременно с това прибавят водоустойчив коагулант, който да слепи организмите. Водни мехури избутват тези буци на повърхността на водата в контейнерите, което позволява да бъдат обрани. Водата след това се филтрира и изпомпва обратно в езерото или реката, от които идва.

Събраните водорасли биват пренасяни във фабриката на Bloom, където се изцежда цялата вода то тях и се изсушават като се използва слънчева енергия. Веднъж изсушена биомасата от водорасли се комбинира с други компоненти и се създава полимер.

Водораслите растат скоростно когато имат изобилие от хранителни вещества, но не живеят дълго. Цъфтежът им е последван от висока концентрация на мъртви или умиращи водорасли, които могат да станат токсични, което причинява замърсяване на водата и масово измиране на водните същества.

В момента Bloom има филиали за събиране на водорасли в Мисисипи, Алабама и из Китай, включително езерото Тайху - най-голямото сладководно езеро в делтата на река Яндзъ, известно с цъфтежа на водорасли. Езерото би трябвало да предоставя питейна вода на 30 милиона души, но ниските стадартни за замърсяване вместо това са го превърнали в оазис на водораслите. През 2007 г. близо една трета от езерото е била покрита с водорасли, като тогава е било преустановено изпомпването на вода от него.

Вloom използва вече две години филиалите си в Китай, премахвайки милиони килограми водорасли. Всеки чифт от обувите помага за връщане обратно в езерото на 215 чиста вода и спира изпускането в атмосферата на около 40 балона с въглероден диоксид.

"Ние вече имаме повече водорасли отколкото се нуждаем", коментира основателят на Bloom Роб Фокън (Rob Falken). "В Китай езерото Тайху може да произведе достатъчно водорасли за маратонки за всеки мъж, жена и дете на тази планета", добавя той.

Vivobarefoot не е единственият бранд, който експериментира с устойчиви обувки. Adidas, например, вече пусна на пазара маратонки от боклуци, изкарани от океана. Вероятно се очертава нова модна тенденция на хоризонта - обувки, които намаляват екологичните следи на хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !