Маймуните знаят какво знаят

Георги Гърков Последна промяна на 19 октомври 2016 в 10:00 4093 0

Кредит J.M.Garg

Дълго време се смяташе, че хората имат монопол върху метакогницията - способността за наблюдение върху собствените психични състояния.

Способността наскоро беше установена при човекоподобни маймуни, държани в плен, които са показали, че осъзнават границите на познанието си при решаването на пъзели или намирането на храна.

"Ново проучване при полудиви макаци резус (M. mulatta) представя важни доказателства, че метакогницията не е запазена територия само за хората, човекоподобните маймуни или дресираните животни въобще.", съобщава Scientific American.

Александра Розати (Alexandra Rosati) от Университета в Харвард и Лори Сантос (Laurie Santos) от Университета в Йеил наблюдават 120 резус макаци, докато търсят храна в края на една туба или при една от две туби, разположени приблизително във формата на буквата V. И в двата случая на едната половина от маймуните е позволено да наблюдават къде се скрива храната, докато пред другата се поставя закриващ екран. Всяка маймуна може да участва само веднъж.

Основният въпрос е какво ще направят маймуните в условието на две туби и блокиращ екран.

Най-ефективната стратегия е да се надникне при пролуката на V, така че маймуната да провери отворите на двете туби наведнъж - но за да се избере такъв ход е необходима наличността на метакогнитивност. В частност т трябва да осъзнае, че не знае къде е скрита храната, после да разгледа вариантите и да избере курс на действие.

В това ключово условие 27 от 30 маймуни започват процеса на търсене, като надничат при процепа - в сравнение с 13 при условието на две туби без екран - при което маймуните вече знаят местоположението на храната. Изследователите изключват възможността животните случайно да са решили да се приближат до централната точка на установката - по-малко от една трета от маймуните в условието с една туба се приближават до центъра. Нещо повече, на тези от условието с две туби им отнело с няколко секунди повече да започнат търсенето си, което предполага протичането на мисловен процес, преди да се извърши действието.

"Те биха могли да проверяват на случаен принцип всяка от локациите, но не го правят - което подсказва, че тук става въпрос за метакогниция.", споделя Росати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !