Най-дълголетните породи котки са посочени от проучване за продължителността на живота

Бирманските котки обикновено живеят повече от 14 години, докато котките сфинкс живеят по-малко от половината от средното, установи проучване на домашни котки във Великобритания

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2024 в 00:00 6757 0

Бирманските котки обикновено живеят повече от 14 години

Кредит GoodFon (CC BY-NC 4.0 DEED)

Бирманските котки обикновено живеят повече от 14 години,

Породите котки с най-дълъг живот, включително бирманските, живеят повече от два пъти по-дълго от породата с най-кратък живот според проучване на хиляди домашни котки във Великобритания.

"По отношение на продължителността на живота, има много малко изследвания върху котките", коментира Дан О'Нийл (Dan O’Neill) от Кралския ветеринарен колеж във Великобритания. "Те са като че ли невидими за науката, особено в сравнение с кучетата."

Екип от патобиолози от Кралския ветеринарен колеж във Великобритания в сътрудничество с колега от Националния университет "Чун Хсинг" в Тайван е създал таблица на продължителността на живота на около 8000 породи домашни котки.

В статията си, публикувана в Journal of Feline Medicine and Surgery, групата представя своите констатации и предлага известна представа за това защо някои котки живеят по-дълго или по-кратко от други.

Предишни изследвания и неофициални данни сочат, че някои породи котки имат по-дълъг или по-кратък живот от средния. Изследователският екип се опитва да категоризира по-конкретно продължителността на живота на домашните котки, създавайки диаграма, показваща средната продължителност на живота на хиляди домашни котки.

Работата на екипа включва извличане на данни за смъртните актове от програмата VetCompass за периода 2019-2021 г. По този начин те са успели да научат подробности за 7 936 смъртни случая на котки във Великобритания, които след това са използвали за създаване на диаграма, в която са изброени породите котки по реда на очакваната продължителност на живота от най-дълго живеещите до най-кратко живеещите.

При прегледа на данните учените установяват, че средната продължителност на живота на котките като цяло е 11,74 години, а мъжките котки живеят средно с 16 месеца по-малко от женските. Установено е също така, че най-дълголетна е породата бирмански котки, чиято продължителност на живот е 14,42 години, а най-кратка е породата сфинкс, чиято продължителност на живот е едва 6,68 години.

Породата сфинкс е ярък пример за селекция, която е довела до създаването на популярен, но нездрав домашен любимец. Кредит: Pxhere

Изследователите установяват също, че подобно на хората, начинът на живот оказва влияние върху продължителността на живота - котките с наднормено тегло например обикновено живеят по-кратко.
Установено е също така, че видовете селекция, които се извършват с цел създаване на нови или различни видове породи, също оказват влияние върху продължителността на живота.

Те отбелязват, че такава селекция е свързана с често срещани вродени дефекти при котките, като сърдечни дефекти, очни заболявания и по-слаби от нормалното мускули. Те отбелязват, че породата сфинкс е ярък пример за селекция, която е довела до създаването на популярен, но нездрав домашен любимец.

Безкосместите котки (отглеждани, за да могат хора с алергии към козина да имат котка) са с повишен риск от няколко различни вида заболявания, много от които могат да доведат до ранна смърт.

Справка: Kendy Tzu-yun Teng et al, Life tables of annual life expectancy and risk factors for mortality in cats in the UK, Journal of Feline Medicine and Surgery (2024). DOI: 10.1177/1098612X241234556

Източник: Life expectancy study reveals longest and shortest-lived cats, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !