Намериха най-ранните следи от живот - микроби на 3,7 млрд г. в скали в Гренландия

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 юли 2017 в 09:55 3317 0

Кредит Minik Rosing

Едър план на гренландската скала, която съдържа гранатови кристали. Ново изследване подкрепя твърдението, че черните петна, които се виждат в изображението са останки от организми, които са живели преди 3,7 милиарда години.

Ново изследване твърди, че първите известни останки от живот се намират в скала в масива Исуа (Isua Greenstone Belt) в югозападната част на Гренландия, съобщи Seeker.

Проучването е публикувано в списание Nature.

"Не можем да кажем кога точно е възникнал животът на Земята, но сега можем да кажем, с много по-голяма сигурност, че е съществувал преди 3,7 милиарда години", заяви водещият автор Туе Хасенкам (Tue Hassenkam) от Научния център по нанотехнологии към Университета на Копенхаген. "Можем да кажем със сигурност, че микробите са живеели в морска среда, тъй като биологичните останки трябва да са се утаили на дъното на древния океан".

По-рано се смяташе, че най-ранните останки от живи организми на Земята са на 3.48 милиарда години, на базата на данни от стари скали в Австралия.

Изследователите от Университета на Копенхаген правят находката си използвайки новаторска техника на лазерно сканиране.

Техниката помага на изследователите да установят точно къде в скалата са открити градивните елементи на живота, включително въглерод, кислород, азот и фосфат (на снимката със стрелка)

"Останките от ранен живот са затворени във вътрешността на гранатов кристал, израстнал в седиментни скали и включват части от утайката под формата на инклузия*", обяснява съавторът Миник Розинг (Minik Rosing) от Университета на Копенхаген. "Материалите вътре в включванията са били част от утайката, която се е образувала преди повече от 3.7 милиарда години".

*Инклузия - процесът, при който материал е уловен в минерал по време на образуването му.

Тази възраст вече е потвърдена от поредица методи за датиране, с измервания на разпада на уран до олово осигурява най-точната информация.

Скали в масива Исуа (Isua Greenstone Belt) в югозападната част на Гренландия. Снимка: Pinterest

Изображения, направени непосредствено след отварянето на гранатите.

Изследователите смятат, че са намерили останките от едноклетъчни организми, може би бактерии. 

"Направихме нещо подобно на това, което се описва във филма "Джурасик парк", разказва Розинг. "но с тази разлика, че нашите капсули на времето не са кехлибар, а гранат, нашите образци са 50 пъти по-стари и вместо комари имахме едноклетъчни организми".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !