Неизвестни видове са открити по време на дълбоководна експедиция

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2024 в 10:34 1545 0

Червена морска анемония

Кредит SMARTEX/NHM/NOC

Морските анемонии хващат малки животни, които се носят по дъното. Този вид принадлежи към разред Actiniaria.

Океанските дълбини, въпреки че съставляват повече от половината от повърхността на Земята, крият още много неизвестни за науката видове.

Прозрачни морски краставици, "стъклени" гъби и розови морски "прасета" са някои от очарователните животни, открити по време на 45-дневната дълбоководна експедиция в зоната между Мексико и Хавай в източната част на Тихия океан, съобщава Университета в Гьотеборг.

"Тези райони са най-малко проучени на Земята. Изчислено е, че само един от 10 вида животни, живеещи тук, е описан от науката", разказва един от учените на борда на британския изследователски кораб "Джеймс Кук" Томас Далгрен (Thomas Dahlgren), морски еколог от университета в Гьотеборг и изследователския институт NORCE.

Проучваният район е в дълбоководна зона - от 3500 до 5500 метра, наречена абисална равнина (Abyssal plain).

морска краставица с прозрачно тяло и опашкаТази морска краставица с прозрачно тяло принадлежи към семейство Elpidiidae и се нарича "unicumber". Може ясно да се видят червата му и че е ял утайки. Може само да се гадае за какво служи дългата опашка, но вероятно за да може да плува. Кредит: SMARTEX/NHM/NOC

"Това е един от много малкото случаи, в които изследователите могат да участват в откриването на нови видове и екосистеми по същия начин, както са го правили през 18 век. Това е много вълнуващо", коментира Далгрен.

Морски краставици и стъклени гъби

Съществата, обитаващи тези дълбоководни райони, са се адаптирали към живот с много малко храна. Повечето се хранят с органични отпадъци, известни като морски сняг, падащи от по-продуктивната зона близо до повърхността. В резултат на това тази животинска популация е доминирана от хранещи се филтрайки водата животни, като морски гъби, и морски краставици.

"Липсата на храна кара животните да живеят далеч едно от друго, но богатството на видове в района е изненадващо високо. Виждаме много интересни специализирани адаптации сред животните в тези райони", разказва Далгрен.

Използвайки дистанционно управляван апарат (ROV - remotely operated vehicle), изследователският екип снима дълбоководния живот и взема проби за бъдещи проучвания. Един от видовете, заснети на камера, е стъклена гъба с форма на чаша, животно, за което се смята, че има най-дългата продължителност на живот от всички същества на Земята. Те могат да живеят до 15 000 години.

Един от видовете, открити по време на експедицията, е розовото морско прасе, или "Barbie Sea Pig"“, както се нарича на английски. Името си е получила заради розовия си цвят и малките крачета. Кредит: SMARTEX/NHM/NOC

Друг вид, открит по време на експедицията, е розово "морско прасе", морска краставица от рода Amperima. Видът се движи много бавно с тръбните си крака през пустите равнини в търсене на богати на хранителни вещества седименти. Израстъците в предния край на долната страна са видоизменени крака, използвани за пъхане на храна в устата.

"Тези морски краставици бяха едни от най-големите животни, открити по време на тази експедиция. Те действат като прахосмукачки на дъното на океана и са специализирани в намирането на утайки, преминали през най-малко стомаси", обяснява Далгрен.

Добив на редки метали

Целта на експедицията е да картографира биоразнообразието на района, където се планира дълбоководен добив на редки метали, използвани в слънчеви панели, батерии за електрически автомобили и други зелени технологии. Няколко държави и компании чакат разрешение за извличане на тези метали от океанското дъно.

Учените искат да разберат повече за това как добивът може да повлияе на екосистемата, да регистрират съществуващи видове и да разберат как е организирана екосистемата.

"Трябва да знаем повече за тази среда, за да можем да защитим видовете, живеещи тук. Днес 30% от тези разглеждани морски зони са защитени и трябва да знаем дали това е достатъчно, за да гарантираме, че тези видове не са в риск от изчезване", отбелязва Далгрен.

Абисална равнина

С абисална равнина или абисално дъно се обозначава е подводна равнинна морфологична структура, част от океанското дъно, обикновено намираща се на дълбочини между 3 000 и 6 000 метра, разположена непосредствено след континенталното подножие. Абисалнитъе равнини заемат около 77% от площта на океанското дъно. Областите, с дълбочина повече от 6000 м се наричат ултраабисални.

Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки името,  абисалната равнина не е съвсем плоска. Има много хребети и малки подводни планини, които могат да се издигнат на няколкостотин метра от океанското дъно, но в повечето случаи това не е достатъчно, за да бъде разкрито на съществуващите карти.

Околната среда в тези равнини е изключително бедна на хранителни вещества. Наличните хранителни вещества са или остатъци от горещи извори, които се намират по-далеч, или се отделят от случайни трупове на китове, потънали на дъното. В противен случай хранителните вещества идват от продуктивната морска повърхност на няколко километра нагоре, откъдето само около един процент достига океанското дъно като морски сняг.

Източник: Unknown species discovered on deep-sea expedition, University of Gothenburg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !