Невролози са установили зачатъци на въображение в лабораторни плъхове

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2015 в 13:05 9044 1

Експерименти с плъхове са показали, че тези гризачи могат да свързват причина и следствие и дори имат някои наченки на въображение, което ги кара да очакват измислени събития, разказват учени по време на годишната среща на Общността по когнитивна неврология (Cognitive Neuroscience Society) в Сан Франциско, съобщава MedicalXpress.

Констатациите са важни за разбирането на човешкото мислене, особено при по-възрастните хора.

"Аз успях да покажа, че в главата на плъхове се формира не само класическата връзка на Павлов между двете събития, но също така и пълна причинно-следствена връзка. С други думи, плъховете смятат, че звук или светлина могат да причинят появата на храна", - казва Аарон Блейздел (Aaron Blaisdell) от Университета на Калифорния Лос Анджелис.

Блейздел и колегите му заключили, че плъховете имат някаква форма на въображение и рационално мислене, наблюдавайки поведението на животните в клетка, в която имало няколко източника на визуални или звукови сигнали.

Например, в клетката имало и лампа, и високоговорител. Лампата служела едновременно и като сигнал за сервиране на храната, и за включване на звуков сигнал. Както учените установили, плъховете осъзнали тази взаимовръзка и винаги гледали към лампата, когато чували звук.

Тази асоциация обаче изчезнала, когато учените поставили в клетката специален педал, който като се натисне, издава звуков сигнал. Плъховете осъзнали, че звукът се генерира от тяхно действие и престанали да вярват, че той е причината за появата за храната.

По същия начин, ако в различни отделения на клетката има две крушки и двете се запалват, когато се доставя храна, животните очакват, че втората лампичка ще светне след първата. Това очакване остава, дори когато експериментаторите покриват една от крушките.

"Те вярват или очакват, че има светлина, въпреки факта, че не я виждат. Това е измислено събитие, то съществува само в главите им и служи за основа за по-нататъшни действия и мисли за това дали включването на светлината поражда храна или не, в зависимост от други признаци на появата й", - казва Блейздел.

Този начин на мислене, които психолозите наричат "фалшиво мислене", по-рано се е считало за изключително човешко качество, заедно със способността да си въобразяваме и оперираме с несъществуващи в реалността понятия и "факти".

Както изяснили Блейздел и колегите му, за работата на "центъра на въображението" в мозъка на плъховете, отговарят на същите области в хипокампуса, центъра на паметта, както на човека. Когато учените изключили тази област, плъхът загубил способността да "вярва" във включването на втората крушка и вече не тичал, за да провери дали има храна след включването на първата лампа.

Учените смятат, че този факт позволява да се използват плъхове за да се проучи това, което се случва с паметта и въображението на хората в напреднала възраст, появата на болестта на Алцхаймер и развитието на други невродегенеративни заболявания.

"Плъховете и много други видове бозайници продължават да служат като неизчерпаем рог на изобилието, който ни дава все повече информация за това как работи мозъкът и разумът. Когато погледнем към това животното, ние сякаш се вглеждаме в огледало и виждаме част от себе си, аз съм все по-наясно, че в нас можем да видим толкова от тях, колкото има от нас в самите животни", - заключава Блейздел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 23:50

ПЛЪХОВЕТЕ МОЖЕТЕ ДА ИМА ОБАЧЕ ТЕ УБИЙСТВО....
ТЪЖ КОЙ Е БИЛО ОТРОВЕДНИТЕ СИ....