Нов вид черна игуана е открита на Карибите

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 април 2020 в 00:13 4323 0

Кредит M. Breuil, ZooKeys 2020

Игуана от новооткрития вид Iguana melanoderma се затопля на слънце в извита позиция на остров Саба.

Наскоро открит вид черна игуана от Източните Кариби може би вече се е сблъсквала със заплахите от безразборното улавяне на животните, включително и за домашни любимци, и други инвазивни игуани, предполага ново изследване, публикувано в ZooKeys.

Iguana melanoderma е морфологично и генетично различна от другите два ендемитни вида зелени игуани, познати в района. Открита е на островите Саба и Монсерат и е наречена така заради меланизма си, генетична мутация на клетките, регулиращи цвета на кожата, където високите концентрации на тъмния пигмент меланин дават в резултат почти напълно черно оцветяване. При животните меланизмът най-често се случва при пантерите, но се е случвало да дава необичайно оцветяване на всякакви животни, като зебра на точки или изцяло черен пингвин.

Учените идентифицират новия вид, наблюдавайки индивидите в природата и заснемайки ги за сравнение с образци от различни научни институции. Извлечена е ДНК от 44 индивида, които потвърждават откритието. Характеризират се с отличително тъмно петно между ухото и окото и младите индивиди имат шарка "подобна на килим", която потъмнява с възрастта.

Сравнение между морфологичните особености на главите на млад и възрастен индивид. Кредит: М. Breuil, ZooKeys 2020

На Саба I. melanoderma е считана за символ на острова и живее по скалите и особено в мъгливи и хладни райони, където излиза, за да се припича на изгрев. На близкия вулканичен остров Монсерат, игуаните могат да бъдат открити в различни хабитати, включително жилищни райони, но предпочитат места до по-гладните води на потоци и реки. Учените предполагат, че черното оцветяване може би е адаптация, помагаща на влечугите да събират слънчева топлина в по-хладни условия.

В района се срещат поне още три други вида игуани, включително малоантилската игуана (Iguana delicatissima), която е ендемитна за най-северните острови в Карибския басейн. Два внесени вида зелени игуани (Iguana iguana iguana) от Южна Америка и (Iguana iguana rhinolopha) от Централна Америка, са надвили и са се кръстосали с местните видове, което е притеснение за учените, защото може да застраши опазването на I. melanoderma.

Шарката на гърба, подобна на килим при млади възрастни Iguana melanoderma от Монсерат (горе) и Саба (долу). Оцветяването на гърба е формирано от по-тъмни линии кафяво и тъмносиво върху по-светла основа, които изчезват при по-възрастните индивиди. Кредит: M. Breuil, ZooKeys 2020

"С увеличаването на търговията в карибския регион и възстановителните дейности след урагана, е много вероятно да има нови възможности за инвазивните игуани да колонизират нови острови, населени с ендемитни поколения", обяснява водещият автор Фредерик Гранжан (Frédéric Grandjean) от Университета на Поатие.

Зелената игуана е класифицирана като незастрашен вид и тъй като I. melanoderma не е отделена според Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN), учените предполагат, че новооткритият черен вид може да е под заплахи, които не са взети предвид от организацията.

"Приоритетните дейности по опазването на вида Iguana melanoderma са биосигурността, намаляването на лова и опазването на хабитатите. Пристанищните и летищните власти и на двата острова трябва да следят за движението на игуани или субпродукти от тях и в двете посоки, дори животните да остават на територията на същата страна. Развиването на способности и обръщане на внимание на проблема трябва да засилят системата за биосигурност на островите и да засилят репутацията на този емблематичен вид", завършва Гранжан. 

Източник: IFLScience - New Species Of Melanistic Black Iguana Discovered in The Caribbean

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !