Продължителността на живота на пчелите сега е с 50% по-малка, отколкото преди 50 години

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2022 в 00:01 5491 0

Кредит Rawpixel

Дори в лабораторни условия днес пчелите живеят по-малко от три седмици. Това е почти 50% от продължителността на живота им през 70-те години на миналия век. Причините за тези промени са неизвестни, но те водят до съкращаване на продължителността на живота на пчелните семейства, което причинява значителни вреди както на пчеларите, така и на природата.

Ново проучване на ентомолози от Университета на Мериленд моделира ефекта от днешната по-кратка продължителност на живота, резултатите съответстват на тенденциите за увеличаване на загубите на пчелни семейства и намаляване на производството на мед, наблюдавани от американските пчелари през последните десетилетия.

Освен това тези промени са открити в лабораторни условия, което означава, че те не са свързани със замърсяване и други фактори на околната среда. Възможно е проблемът да се корени в генома и да е възникнал в резултат на съвременните пчеларски техники, които водят до намаляване на продуктивността и устойчивостта на пчелите към паразити.

Пчелните семейства имат определена продължителност на живот и пчеларите от време на време заменят старите семейства с нови. Това е общоприет фактор в пчеларския отрасъл, тъй като пчелните семейства естествено остаряват и измират. Но през последното десетилетие пчеларите в САЩ отчитат все по-високи загуби, което налага по-честа подмяна на повече пчелни семейства, за да се поддържа производителността.

В стремежа си да разберат причините за това, биолозите от Университета на Мериленд Антъни Ниърман (Anthony Nearman) и Денис ван Енгелсдорп (Dennis van Engelsdorp) се фокусират върху стресовите фактори на околната среда, болестите, паразитите, излагането на пестициди и храненето.

Въпреки подобрените стандарти за отглеждане на медоносни пчели в лаборатория, изследването на Университета на Мериленд показва, че пчелите в лабораторни условия имат по-кратък живот, отколкото преди 50 години, което предполага, че нещо друго, освен условията на околната среда, може да е причина за по-високия процент на загуба на медоносни пчелни семейства. Кредит: Anthony Nearman / UMD

Те вземат ларвите от кошерите не по-късно от един ден след появата им, инкубират ги и запазват възрастните насекоми в лабораторията. Изследователите установяват, че средната продължителност на живота на една пчела-работничка е около 17,7 дни. При подобни експерименти, проведени през 70-те години на миналия век, този показател е бил почти два пъти по-висок - 34,3 дни. Разбира се, лабораторните условия са много различни от живота в пчелното семейство, но прегледът на литературата показва, че подобно намаляване на продължителността на живота се наблюдава и при насекомите в колониите.

Когато екипът моделира ефекта, който тези промени трябва да окажат върху честотата на подмяна на колониите, получава проценти на загуби са около 33 %. Това е много сходно със средните нива на зимни и годишни загуби от 30 % и 40 %, отчетени от пчеларите през последните 14 години.

Следващите стъпки на изследователите ще бъдат да сравнят тенденциите в продължителността на живота на медоносните пчели в САЩ и в други страни. Ако открият разлики в продължителността на живота, те ще могат да изолират и сравнят потенциалните фактори, които допринасят за това, като например генетиката, употребата на пестициди и наличието на вируси в местните пчелни популации.

Справка: Nearman, A., vanEngelsdorp, D. Water provisioning increases caged worker bee lifespan and caged worker bees are living half as long as observed 50 years ago. Sci Rep 12, 18660 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-21401-2 

Източник: Honey bee life spans are 50% shorter today than they were 50 years ago, University of Maryland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !