Противно на общоприетото схващане - инвазивните видове често са полезни

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2022 в 00:01 3668 0

Улов на новозеландската кафява пъстърва. Новозеландците ценят хранителните ползи от консумацията на кафява пъстърва и рекреационните ползи от риболова на кафява пъстърва дотолкова, че са въвели нови екологични разпоредби за защита на вида в своите води. Кредит: Rick Wallace/Flickr (CC BY 2.0)

Биолози призовават за по-балансиран поглед върху инвазивните видове.

През последните 50 години инвазивните видове, които авторите на новото изследване наричат неместни видове, станаха много по-известни, така че всеки, който се интересува от екология, е чувал за тях и за вредните им последици.

Предимствата на неместните видове са по-малко известни и биологът Дов Сакс (Dov Sax) от Университета Браун смята, че това трябва да се промени.

В обзорна статия, публикувана наскоро в списание Trends in Ecology and Evolution, Сакс и двама негови съавтори посочват, че по-голямата част от изследванията върху неместни видове се концентрират върху вредните им ефекти. Те твърдят, че дългогодишните предразсъдъци срещу неместните видове в научната литература са объркали научния процес и са затруднили разбирането му от обществеността. Авторите на новата статия се опитват да изместят фокуса към изследване на ползите от неместни видове, за да се проведе по-балансирана дискусия.

"Положителните въздействия на неместни видове често се обясняват като случайни изненади - нещо, което хората могат да очакват да се случи от време на време, при специални обстоятелства", коментира Сакс, професор по околна среда и общество и по екология, еволюция и биология на организмите. "Новата ни статия доказва, че положителните въздействия на неместни видове не са нито неочаквани, нито редки, а са често срещани, важни и често с големи мащаби."

Изследването прилага нова рамка, която разглежда ползите от биоразнообразието за хората и природата, към неместните видове, осветлявайки честите, разнообразни и важни начини, по които неместните видове осигуряват ползи за хората и природата.

"Искаме да предоставим рамка за начина, по който учените могат да мислят за неместни видове конструктивно занапред и изрично да документират ползите от тях", подчертава Сакс. "Само тогава ще можем точно и пълно да ги сравняваме и противопоставяме, за да извършваме такива анализи на щетите и ползите, които могат да бъдат наистина полезни при вземането на политически решения."

Авторите, сред които са и Джулиан Олдън (Julian Olden) от Вашингтонския университет и Мартин Шлаепфер (Martin Schlaepfer) от Женевския университет, признават, че някои неместни видове, като внесените патогени и селскостопански вредители, безспорно са вредни.

Но изтъкват, че по-голямата част от одомашнените видове, включително култури като пшеницата и доматите, както и животни като кучетата и златните рибки, които се отглеждат като домашни любимци, осигуряват значителни нетни ползи за човешкото общество.

Авторите се фокусират върху така наречените "диви" или "натурализирани" видове, които не се контролират пряко от хората,  отбелязвайки, че много от тези видове имат както отрицателно, така и положително въздействие както върху хората, така и върху околната среда.

Като пример за неместни видове с недооценени ползи Сакс посочва земния червей. Макар че могат да променят негативно горските екосистеми, Сакс обяснява, че дъждовните червеи могат да подпомогнат и биологичното земеделие: Някои изследвания показват, че при наличието на дъждовни червеи земеделската производителност може да се увеличи с 25 %. Полученото в резултат на това намаление на разходите за храна и увеличената способност за изхранване на хората е пряка икономическа полза, посочва Сакс.

Сакс изтъкна и неочакваните ползи от друг неместен вид - кафявата пъстърва. Посочвайки Нова Зеландия като пример, той обяснява, че повечето от неместни видове, които са навлезли в страната, имат отрицателни последици и затова местните жители се опитват да ги отстранят.

Въпреки това страната ефективно е приела кафявата пъстърва, отбелязва Сакс: Новозеландците ценят хранителните ползи от консумацията на кафява пъстърва и рекреационните ползи от риболова на кафява пъстърва дотолкова, че са въвели нови екологични разпоредби за защита на вида в своите води.

Рамката, използвана от авторите за разглеждане на неместни видове, описва цялостен набор от ценности, основани на природата, включително вътрешни, инструментални и релационни ползи.

"Ние твърдим, че тази рамка предоставя полезна топология за разглеждане на разнообразните начини, по които неместните видове осигуряват стойност, и използваме тази рамка тук, за да илюстрираме представителни, но не изчерпателни примери за тези ценности от различни екосистеми и региони", пишат авторите.

В доклада си авторите препоръчват да се прилага същата концепция, която често се използва, когато се говори за ползите от природата, особено за ползите от биоразнообразието, и към неместните видове

"Начинът, по който хората се отнасят към природата, към присъщата ценност на природата, към ползата от съществуването на екосистемите, към осигуряването на ресурси - това са все неща, които ценим в местните видове, и има начини да видим, че и неместни видове също имат принос към тези преимущества", обелязва Сакс. "Не е някакъв непреодолим компромис: неместните видове не са плашило."

Например неместните видове могат да бъдат водеща причина за изчезването на видове, но също така да допринасят чрез собствената си миграция за регионалното биоразнообразие. Те могат да снижат някои функции на екосистемата, като например прозрачността на водата, като същевременно увеличат други, като например контрола на ерозията. Те могат да предоставят нови ресурси, като например възможности за любителски лов и риболов.

Въпреки това, поради предубедеността на изследванията срещу неместни видове, които се фокусират върху заплахите и вредите, Сакс заявява, че нетните последици от повечето неместни видове са по-малко сигурни. Ето защо той и неговите съавтори призовават за преоценка на неместните видове, която да се основава на данни.

"Ние твърдим, че дългогодишните предубеждения срещу неместни видове в литературата са замъглили научния процес и са възпрепятствали напредъка в политиката и адекватното разбиране на обществото", пишат авторите. "Бъдещите изследвания трябва да разглеждат както загубите, така и ползите от неместни видове."

Справка: “Valuing the contributions of non-native species to people and nature” by Dov F. Sax, Martin A. Schlaepfer and Julian D. Olden, 6 October 2022, Trends in Ecology and Evolution.
DOI: 10.1016/j.tree.2022.08.005

Източник: Against Common Belief – Invasive Species Are Often Beneficial
Brown University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !