Учените тестват "черен хайвер" и са разтревожени от това, което намират

Лоши новини за есетрите

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2023 в 00:00 14117 0

Черен хайвер?

Кредит Store norske leksikon (CC BY-ND 2.0 DEED)

Черен хайвер? Според нови изследвания половината от възхитителния и скъп черен хайвер е незаконен - и всъщност може изобщо да не е хайвер.

Според нови изследвания половината от възхитителния и скъп черен хайвер е незаконен - и всъщност може изобщо да не е от есетра.

Както е описано подробно в новото проучване, публикувано в списанието Current Biology, екип от изследователи анализира близо 150 проби хайвер от търговската мрежа и есетрово месо от четири европейски страни – България, Румъния, Сърбия и Украйна – в близост до някои от последните останали диви популации на този вид риба.

Те откриват, че някои от рибните яйца не съдържат никакви следи от есетра. Това означава, че те технически не се считат за "черен хайвер", а са обикновен хайвер. Терминът "черен хайвер" се отнася само за хайвера на риби от семейство Есетрови Acipenseridae. Хайверът от сьомга и хайвера от бяла риба, пъстърва, треска, червен хайвер и др. се считат за "заместители на хайвер".

По-тревожна обаче е тяхната законност. Есетровите риби са критично застрашени и по този начин само хайверът, произхождащ от отглеждани изкуствено есетрови риби, е разрешен за международна продажба. Но най- обезпокоителната част от незаконните проби, идентифицирани от изследователите, предполага, че усилията за защита на дивите видове риба са много недостатъчни.

"Нашите резултати показват продължаващо търсене на продукти от дива есетра, което е тревожно, тъй като тези продукти застрашават популациите от дива есетра," пишат изследователите в изследването.

Проклетото търсене

Срещани само в река Дунав и Черно море, само четири вида есетрови риби, произвеждащи черен хайвер, са останали в Европа от 1998 г. насам и всички те са защитени от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

Въпреки тази официална защита обаче анализът на пробите ДНК и изотопни модели разкриват, че тревожните 21% от хайвера идват от диви есетри - което е много незаконно.

Само три проби - около два процента - се оказаха пълни фалшификати, идващи от сом и костур, а не от есетра.

Все пак 29% от тези продукти са нарушили разпоредбите на CITES, като са етикетирали хайвера с невярна информация за неговия вид и страна на произход, докато общо 32% представляват откровена "измама на потребителите", което в повечето случаи означава, че са били продавани като "диви"; когато всъщност идват от рибна ферма.

Според изследователите публична тайна е, че тези продукти с хайвер от "диви" есетри, фалшиви или не, се продават лесно.

Факт е, че съществува голямо търсене. По разкази на български рибари, предадени от Вlue link, рискът да получиш глоба си струва.

"Забогатяване има, чувства се напредък в стандарта на тези хора. Една риба от 100 килограма има 10-20 килограма хайвер, в зависимост от месеца – през пролетта той наедрява и става по-тежък. Средно да предположим, че е 10 килограма – това са около 5-6 хиляди евро. Ама може и цял живот да не хванеш такава риба."

Снимка на съоръжението за култивиране на дунавска есетра във Виена, където се излюпват малки за освобождаване като част от укрепването на популациите на есетрови риби в Дунав. Виена, юли 2018 г . Кредит: Jo Halvard Halleraker (CC BY NC SA 3.0)

Есетровите риби съществуват на нашата планета повече от 200 милиона години, но през последните години заради бракониерите те са ръба на изчезването. Според World Wide Fund for Nature (WWF) есетровите риби са най-застрашените животни в света, включени в Червената книга на световнозастрашените видове на Международния съюз за опазване на природата.

За момента България и Румъния са двете страни в ЕС, в които са останали единствените жизнеспособни популации на диви есетри, но те драстично намаляват през последните години и са на път да изчезнат.

Това се случва не само поради прекомерния улов, както и заради унищожаването на местата, където те се размножават, живеят и хранят, но най-вече и поради процъфтяващата незаконна търговия с хайвер.

"Въпреки че бракониерството и незаконната търговия с диви животни често се смятат за проблем в развиващите се страни, тези констатации показват, че голям брой бракониерски продукти от есетрови риби произхождат от ЕС и страните кандидатки за присъединяване", пишат изследователите. "Контролът върху търговията с хайвер и есетра в ЕС и страните-кандидатки спешно се нуждае от подобрение, за да се гарантира, че популациите на дунавската есетра ще имат бъдеще."

Справка: Poaching and illegal trade of Danube sturgeons; Arne Ludwig, Jutta Jahrl, Leonardo Congiu, Joern Gessner, Thomas Friedrich et al; Current Biology, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.09.067 

Източник: SCIENTISTS TEST "CAVIAR," ALARMED BY WHAT THEY FIND, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !