Устройство на Apple спаси живота на човек

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2017 в 13:51 15670 1

Приложението HeartWatch на Apple спаси живота на мъж от Ню Йорк, след като помогна да се открие животозастрашаващ кръвен съсирек, съобщи Live Science.

Миналия петък (13 октомври) Джеймс Грийн (James Green), който живее в Бруклин, написа: "Никога не съм мислел, че глупавият малък компютър на китката ми, който си купих преди две години, ще ми спаси живота, показвайки, че сърдечната ми честота върви нагоре, което в крайна сметка се оказа белодробна емболия" или кръвен съсирек в белите дробове.

Грийн, който е 28 години, разказва, че е получил сигнал от приложението HeartWatch, което съобщава на потребителите, когато техният пулс стане по-висок над определена граница или по-нисък под определен праг. В този случай приложението  уведомило собственика си, че сърдечната му честота е постоянно над обичайния му пулс от 54 удара в минута.

"Това, заедно с други симптоми, които имах бе достатъчно, че трябва да бъда прегледан и да осъзная, че не е пристъп на паника (тъй като имам тежко генерализирано тревожно разстройство) и че е нещо повече", разказва Грийн пред Тelegraph.

В болницата, изследване със скенер показа, че Грийн е имал кръвен съсирек в белите си дробове и му е даден препарат за  разреждане на кръвта. Неговият лекар заяви, че състоянието на човека е можело да стане фатално, ако Грийн се бе забавил с медицинската помощ. Грийн обясни, че се интересува от данни за сърцето си, тъй като е имал белодробна емболия преди.

Високата честота на работа на сърцето или неправилния пулс може да бъде признак на белодробна емболия, според клиниката Майо. Блокирането на кръвоносен съд, причинено от съсирек може да затрудни работата на сърцето, което да започне по-трудно да изпомпва кръвта през съдовете, а това може да доведе и до повишаване на кръвното налягане във вътрешността на белите дробове, се казва в сайта на клиниката Майо.

Грийн не е първият човек, на когото "умен" часовник, следящ физическото състояние, спасява живота им. През септември 2015 г., гимназист заяви, че неговият Apple Watch е спасил живота му, след като устройството е показало, че има пулс от 145 удара в минута. Изследването разкри, че е имал рабдомиолиза, състояние, при което мускулите освобождават протеин, който вреди на бъбреците и другите органи.

И през април, 73-годишна жена от Кънектикът заяви, че се е обадила на 911, след като Fitbit показва скок в честотата на сърцето й. Проведените тестове в болницата показаха, че жената е получила белодробна емболия.

Специалистите обясняват, че някои фитнес тракери и "умни" часовници следят сърдечния ритъм и могат потенциално да предупреждават хората за определени здравословни проблеми. Но е важно да се отбележи, че много от тези устройства не са одобрени като медицински изделия, така че не могат да се използват за диагностициране на заболявания на сърдечносъдовата система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.10 2017 в 16:10

Това идва да каже и че са оправили проблемите на тези устройства при чернокожите. Дълго време не успяваха да мерят пулс и кръвно на негри.