Виното подобрява общото здраве на мозъка, показва изследване

Малки дози алкохол помагат на мозъка да изчисти токсините

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 февруари 2018 в 00:00 5752 0

Кредит CC0 Public Domain

Ако смятате, че няколко чаши вино могат да ви прояснят ума след напрегнат ден, не грешите, отбелязва МedicalХpress.

Ново проучване, публикувано в списание Scientific Reports, показва, че всъщност е точно така - малки дози алкохол помагат на мозъка да изчисти токсините, включително тези, свързани с болестта на Алцхаймер.

"Известно е, че продължителното приемане на големи количества етанол има неблагоприятен ефект върху централната нервна система", отбеляза Майкън Недергаард (Maiken Nedergaard), от Медицинския център към Университета в Рочестър (URMC) и водещ автор на изследването. "Но в това проучване ние показахме за първи път, че ниските дози алкохол са потенциално полезни за здравето на мозъка, а именно че подобряват способността на мозъка да се освобождава от отпадъците".

Откритието е поредното от нарастващия обем изследвания, които показаха ползите за здравето на малки дози алкохол. Докато прекомерна консумация на алкохол е добре документирана опасност за здравето, много изследвания свързват по-ниските нива на консумация с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, както и с редица ракови заболявания.

Изследванията на Недергаард се фокусира върху глимфатичната система, уникалният процес за почистване на мозъка, за първи път описан от Недергаард и колегите й през 2012 г. Те показват как гръбначномозъчната течност (cerebral spinal fluid - CSF) прониква в мозъчната тъкан и отнася отпадъците, включително и бета-амилоидните и тау протеините, които са свързани с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Други изследвания доказват, че глимфатичната система е по-активна, докато спим, и може да се повреди от инсулт и травма, а се подобрява с физически упражнения.

Новото изследване, което е проведено при мишки, разглежда въздействието на остро и хронично излагане на алкохол. Когато изследват мозъците на животните, изложени на високи нива на алкохол в продължение на дълъг период от време, изследователите наблюдават високи нива на молекулярен маркер за възпалението, особено в клетките, наречени астроцити, които са ключови регулатори на глимфатичната система. Те също така забелязват увреждане на когнитивните способности на животното и моторните умения.

Животните, които са изложени на ниски нива на консумация на алкохол, аналогични приблизително на 2.5 напитки на ден, действително показват по-малко възпаление на мозъка и тяхната глимфатична система е по-ефективна в придвижването на CSF през мозъка и отстраняването на отпадъците, в сравнение с контролните мишки, които не са изложени на алкохол. Мишките, приемали ниски дози имат идентични резултати с контролите животни при когнитивните и моторните тестове.

"Данните за ефекта на алкохола върху глимфатичната система на вид съвпада с J-образен модел, свързващ ефектите на дозата алкохол върху общото здравословно състояние и смъртност, докато ниските дози алкохол са полезни, то прекомерната консумация е вредна за здравето като цяло", обяснява Недергаард.

"Проучванията показват, че ниската до умерена консумация на алкохол е свързана с по-малък риск от деменция, а прекалената консумация на алкохол в продължение на много години създава повишен риск от влошаване на когнитивните способности. Това изследване може даде отговор защо се случва това. По-конкретно, ниските дози алкохол подобряват общото здраве на мозъка".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !