Виното отпуска, водката дава енергия, а бирата - увереност: Всяка напитка действа различно

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 ноември 2017 в 12:54 11374 1

Кредит Flickr/Menno van der Horst

Пиенето на червено вино кара хората да се чувстват спокойни, докато водката или уискито повишават енергията и агресията, показва ново изследване на британски учени.

Изследването с участието на 30000 души установи, че различните алкохолни напитки предизвикват значително различаващи се емоционални реакции, съобщава Live Science.

Резултатите са публикувани на 21-ти ноември в списание BMJ Open.

В проучването, ръководено от експерти от Университета Бангор и Кралския колеж в Лондон, е изследвано как различните видове алкохол, като например бира, спиртни напитки и вино, могат да повлияят на емоциите на човек при консумация у дома или на обществено място.

Техните резултати показват, че червеното вино кара хората да се чувстват привлекателни и спокойни - но също така уморени и сълзливи.
Пиенето на спиртни напитки, които имат по-високи концентрации на алкохол, е свързано с чувство на агресия и безпокойство - но също така дава на хората импулс от енергия и увереност. Бирата увеличава едновременно спокойствието и увереността.

"Познанието на емоциите, свързани с консумацията на алкохол е полезно, за да се справим със злоупотребата с алкохол, то може да разкрие какви емоции влияят на избора на напитки между различните групи на населението", пишат изследователите в проучването. 

За изследването учените използват данни от Global Drug Survey, което е най-голямото онлайн проучване на законните и незаконните наркотици и алкохол сред възрастните по света. В изследването са включени въпроси, свързани с употребата на алкохол и чувствата, свързани с пиенето на бира, алкохолни напитки и червено или бяло вино, когато са у дома или навън. В анализа на проучването са включени емоциите: под напрежение, спокойни, секси, по-уверени, уморени, агресивни, неспокойни и сълзливи.

По-конкретно, изследователите разглеждали отговорите на около 30 000 участници в изследването на възраст между 18 и 31. Участниците са от 21 страни и са пили всяка от определените видове алкохолни напитки в рамките на изминалата година, според проучването.

Резултатите показват, че различните видове алкохол може да предизвикат различни емоции. Напитките с по-високо алкохолно съдържание  например, е по-вероятно да предизвикат негативни чувства, отколкото всички други видове алкохол, заявиха изследователите.

Червеното вино е свързано с по-положителни чувства: 53% от участниците в проучването са заявили, че се чувстват спокойни след пиене на червено вино. Около 50 на сто от участниците също свързват това чувство с бирата. Водката и уискито обаче най-рядко се свързват с релаксация, според проучването.

"В продължение на векове историиите с ром, джин, водка и други спиртни напитки са изпъстрени с насилие", заяви съавторът на проучването Марк Белис (Mark Bellis), професор по обществено здраве в Университета Бангор във Великобритания. "Това глобално проучване показва, че дори и днес консумирането на спиртни напитки е по-вероятно да доведе до чувство на агресия за разлика от другите напитки".

Но агресията не е единствената емоция, свързана с пиенето на концентрати. Авторите установяват, че спиртните напитки са свързани с повече положителни емоции, отколкото бирата или виното, включително чувство на енергия, увереност и сексапил.

Изследователите откриват, че отговорите от проучването до голяма степен се различават на базата на степен на образование, страна и възраст. Например, участниците на възраст между 18 и 24 е "по-вероятно да свързват всякакъв вид алкохол с чувство на увереност, енергия и сексапил при пиене извън дома", заявиха изследователите.

Пол и ниво на алкохолна зависимостта също изглежда имат ефект върху емоциите на участниците. Използван е въпросник за оценка на нивото на алкохолна зависимост на хората.

В сравнение с мъжете, жените по-тясно свързват чувствата си с различните видове алкохол.

Мъжете са "значително по-склонни да свързват чувството на агресия с всички видове алкохол, както и тези, категоризирани с тежка зависимимост, които е шест пъти по-вероятно да станат агресивни, отколкото по-ниско рискови пиячи", заявиха изследователите. 

Също така зависимите от алкохола е пет пъти по-вероятно да кажат, че са се почувствали под напрежение от алкохола, отколкото пиещите в "нисък риск", което предполага, че зависимите разчитат на алкохола, за да си създадат положителни емоции, които те асоциират с алкохола, добавят изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.11 2017 в 02:13

Потресен съм от прозорливостта на Британските Учени!:)))
Същите мъдрости чух от едни пияници през 80-та ли, кога беше. Имах още жълто около човката.
Само че, тогава те казваха че знаят тия работи не от собствените си изследвания, а от бащите и дядовците си:)
И просто ми предлагаха мъдростта на вековете, не твърдяха че са учени от британия:)