Защо дълбоководните калмари имат едно голямо изпъкнало око и едно малко око (видео)

Йоанна Димитрова Последна промяна на 13 февруари 2017 в 14:26 10108 0

Кредит Kate Thomas

Дълбоководните калмари имат едно огромно и изпъкнало око и едно нормално по размер, но причината за това оставаше загадка, разказва NewScientist.

Сега вече има отговор. Кейт Томас (Kate Thomas) от университета Дюк в Северна Каролина изучава 161 клипа на съществата, събирани над 26 години чрез дистанционно управлявани подводници в Монтърей Бей, Калифорния.

Изследването е публикувано в Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Резултатите дават първите поведенчески доказателства, че двете очи са пригодени да гледат в различни посоки. Голямото се използва, за да забележат силуетите на плячката на фона на небето. По-малкото гледа е отдолу и забелязва биолуминисцентни организми в тъмнината.

Снимка: Kate Thomas

Калмарът от семейството Histioteuthid живее на дълбочина от 200 до 1000 м, където прониква малко светлина. Клиповете показват, че калмарът обикновено плува с края на опашката насочен нагоре, но с малък наклон, така че голямото око да е ориентирано към небето.

Въз основа на измерванията на очите и светлинните нива Томас и колегите й са изчислили, че голямото око нагоре вижда много по-добре, за разлика от окото, гледащо отдолу.

Някои от плячките на калмара са с луминисцентни „коремчета“, така че са замаскирани, ако се гледат отдолу срещу слънчевата светлина. Жълтата пигментация в голямото око може да направи разграничение между слънчевата светлина и биолуминесценцията.

Калмарите от това семейство са единствените двустранно симетрични животни с две много различни очи, казва Томас, въпреки че има и други същества, адаптирали очите си по подобен начин, за да се възползват от необичайни източници на светлина на морските дълбини. Например, има риба с големи очи разположени отгоре, както и малки, спомагателни очи от двете страни на главата, за да вижда биолуминесцентните организми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !