Чувствате се тъжни? Излезте на светло

Революционно проучване откри изненадваща връзка между светлината и психичното здраве

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2023 в 00:00 1556 0

Дневната светлина, ярка и подмладяваща, е естествен противоотрова срещу риска от развитие на тежки психиатрични разстройства

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Дневната светлина, ярка и подмладяваща, е естествен противоотрова срещу риска от развитие на тежки психиатрични разстройства, тя действа като нежна защита на нашето психическо здраве.

Революционно изследване разкрива дълбокото влияние, което ежедневното ни излагане на светлина може да има върху нашето психическо състояние.

Дневната светлина, ярка и подмладяваща, е естествен противоотрова срещу риска от развитие на тежки психиатрични разстройства, тя действа като нежна защита на нашето психическо здраве.

Обратно, нейният нощен двойник, изкуствената светлина, разкрива по-тъмен, по-обезпокоителен аспект, свързан с повишен риск от проблеми с психичното здраве, включително тревожност, депресия и биполярно разстройство.

С близо 87 000 участници това проучване не само открива пряка връзка между нощното осветление и психиатричните разстройства, но също така разкрива терапевтичния потенциал на дневната светлина. Тъй като съвременният живот изкривява нашите биологични ритми, разбирането на ролята на светлината за психичното здраве може да предложи по-светло бъдеще за всички нас.

Констатациите, публикувани в списание Nature Mental Health, са особено важни.

Участниците в проучването, всички от UK Biobank, са проверени за тяхното взаимодействие със светлината, модели на сън, физическа активност и психично здраве.

Излагането на светлина, особено през нощта, има дълбоко въздействие върху психичното здраве. Не става въпрос да се чувствате малко тъжни след безсънна нощ, става дума за риск от тежки психиатрични разстройства.

"След като хората разберат, че техните начини на излагане на светлина имат силно влияние върху психичното им здраве, те могат да предприемат някои прости стъпки, за да подобрят състоянието си. Става дума за излагане на ярка светлина през деня и тъмнина през нощта", отбелязва ръководителят на проучването професор Шон Кейн (Sean Cain) от Универитета Монаш, Австралия.

Констатацията е ясна и поразителна: обилната светлина през деня намалява риска от депресия със значителните 20%. За разлика от това, високото излагане на светлина през нощта повишава риска от депресия с 30%.

Въздействието се разпростира и върху други психични състояния, включително самонараняване, психоза, биполярно разстройство, генерализирано тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство.

Казано по-просто, светлината е чисто, нефармакологично средство, което потенциално може да помогне за справяне със сериозни проблеми с психичното здраве.

За тези, които се намират на ръба на отчаянието, решението може да се крие в прости корекции в начина на живот: по-малко светлина през нощта и повече излагане на ярка, естествена светлина през деня. Това е лъч на надежда за света, който се бори с нарастващите предизвикателства, свързани с психичното здраве.

"Нашите открития ще имат потенциално огромно обществено въздействие. След като хората разберат, че начинът им на излагане на светлина оказва силно влияние върху психичното им здраве, те могат да предприемат някои прости стъпки за оптимизиране насъстоянието си. Става въпрос за осигуряване на ярка светлина през деня и тъмнина през нощта", отбеляза Кейн.

Революционно проучване разкрива изненадваща връзка между светлината и психичното здраве. В свят, в който хората са преобърнали биологичните си системи, прекарвайки 90% от деня си на изкуствена светлина, която не съответства на интензивността на естествените цикли, тези открития предлагат една добра насока.Кредит: Freepik

Нарушената хармония: Модерен живот срещу биологични ритми

Но как стигнахме там, до объркването на баланса на светлината и тъмнината? Доцент Каин посочва нашия модерен, индустриализиран начин на живот като виновник.

По същество нашите мозъчни системи, които са еволюирали да процъфтяват с изобилие от дневна светлина и почти чиста тъмнина през нощта, са потопени в хаос.

Понастоящем повечето от нас живеят предимно на електрическо осветление, което парадоксално е твърде слабо през деня и прекалено ярко през нощта, съпоставено с нашите естествени биологични предразположения.

Несъответствието между нашата еволюционна история и сегашния начин на живот хвърля петно, обърквайки нашите биологични ритми и по невнимание, саботира нашето психическо здраве.

В свят, в който хората са преобърнали биологичните си системи, прекарвайки 90% от деня си на изкуствена светлина, която не съответства на интензивността на естествените цикли, тези открития предлагат една добра насока.

Това проучване е нещо повече от поучително заключение. То е лъч на надежда за тези, които търсят начини да подобрят психичното си здраве. Време е да прегърнем трансформиращата сила на светлината и да преоткрием душевното си равновесие в свят, който често може да ни се стори твърде мрачен или твърде ярък.

Справка: Burns, A.C., Windred, D.P., Rutter, M.K. et al. Day and night light exposure are associated with psychiatric disorders: an objective light study in >85,000 people. Nat. Mental Health (2023). https://doi.org/10.1038/s44220-023-00135-8 

Източник: 

Feeling a bit blue? Might be time to fix your light exposure, wired

Light therapy could improve mental health, study finds, Knowridge

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !