Древна новогодишна сцена от Египет е открита на покрива на 2200-годишен храм

Древна картина, изобразяваща богове на египетската Нова година, е възстановена по време на реставрационни работи в храма на Есна в Египет

Ваня Милева Последна промяна на 20 октомври 2023 в 09:51 3886 0

Орион, Сириус и Анукис се возят на лодки, докато Нут, богинята на небето, поглъща вечерното слънце над тях.

Кредит Ahmed Amin/Ministry of Tourism and Antiquities (MoTA)

Орион, Сириус и Анукис се возят на лодки, докато Нут, богинята на небето, поглъща вечерното слънце над тях.

Великолепна новогодишна сцена, изрисувана от древните египтяни, бе открита от изследователи, реставриращи тавана на храма на Есна - храм, построен преди около 2200 години, който претърпява основен ремонт преди около 2000 години, когато римляните са контролирали Египет.

Картините показват египетските божества Орион (наричан още Сах), Сотис и Анукис на съседни лодки с богинята на небето Нут, поглъщаща вечерното небе над тях - митология, която описва подробно египетската Нова година според изявление на Университета в Тюбинген в Германия, която ръководи реставрацията съвместно с египетското министерство на туризма и антиките.

Таванът на древноегипетски храм преди реставрация е бил покрит с прах и сажди от хиляди години. След реставрация разкрива иконография на египетски бог с четири глави, вероятно изображение на бога на слънцето в шестия час на деня. Кредит: Ahmed Amin/Ministry of Tourism and Antiquities (MoTA)

В изображението Орион представлява съзвездието със същото име, докато Сотис представлява Сириус, звезда, която е била невидима на нощното небе в древен Египет в продължение на 70 дни в годината, преди да стане видима отново на изток. Този ден отбелязва древноегипетската Нова Година, обяснява Кристиан Лейц (Christian Leitz), професор по египтология в Университета в Тюбинген, който е част от екипа. Това време е времето, когато Нил сезонно се разлива и древните египтяни са вярвали, че около 100 дни след появата на Сириус, богинята Анукис е отговорна за отдръпването на водите на Нил.

Древната египетска Нова година е настъпвала в средата на юли спрямо нашия календар, уточнява Лайц пред Live Science.

Таванът на древноегипетски храм преди реставрация е бил покрит с прах и сажди от хиляди години. След реставрация разкрива иконография на египетските богове Орион, Сотис/Сириус и Анукис; над тях е богинята на небето Нут, поглъщаща вечерното слънце. Кредит: Ahmed Amin/Ministry of Tourism and Antiquities (MoTA)

Новогодишната картина като произведение на изкуството е последното от няколкото открития, които учените са направили в храма на Есна, чиито картини са били затъмнени от две хилядолетия сажди, мръсотия и дори птичи изпражнения.

През последните пет години учените са почиствали тавана, разкривайки различни изображения, включително изображения на древния зодиак и различни астрономически съзвездия, митологични богини и повече от 200 надписа, които преди са били неизвестни. Храмът не изглежда да е посветен на един бог и анализът на останките му може да позволи на учените да разберат по-добре значението и предназначението на декорациите.

Едно от изображенията в гробницата на Юфаа в Абусир южно от Кайро. Фигури на бог Птах в светилище, стоящи върху дълга разперена змия.

Огнен вятър

След като екипът приключва почистването на тавана, възстановява и няколко други картини. Една от тях - представяне на тяло на лъв с четири крила и глава на овен - представлява "южния вятър" според надписа. В древен Египет южният вятър е бил свързван с изгаряща жега и е възможно "лъвът да представя силата на топлината“, разказва Лайц.

Таванът на древноегипетски храм преди реставрация е бил покрит с прах и сажди от хиляди години. След реставрацията можем да видим изображение на южния вятър като лъв с четири крила и глава на овен. Кредит: Ahmed Amin/Ministry of Tourism and Antiquities (MoTA)

Сега, когато реставрацията на тавана приключва, екипът почиства стените, колоните и пронаоса (предната част) на храма. Очаква се тази реставрация да разкрие нови цветове и детайли на изображения, които могат да се видят слабо през мръсотията, като „троновете на боговете“ и подробности за техните дрехи, допълва Лайц.

Източник: Ancient New Year's scene from Egypt uncovered on roof of 2,200-year-old temple, Owen Jarus, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !