Делфини спасяват човек от нападение на акула. Защо го правят?

Нападенията от акули често изглеждат ужасни във филмите, но всъщност са още по-ужасяващи в реалния живот. Но мъж, нападнат от акули, е спасен от една малко вероятна група животни - делфините.

Ваня Милева Последна промяна на 05 юли 2023 в 00:01 7157 0

Делфини спасяват мъж от нападение на акули

Кредит Unsplash

Предпазват ли ви делфините от акули?

Делфини са спасили мъж, нападнат от акули в Червено море в Египет. Той е плувал, когато внезапно го нападнала акула мако, съобщава Live Science.

Мартин Ричардсън е получил сериозни наранявания - бил е ухапан около пет пъти и губи значително количество кръв. Затова човекът просто чакал да умре, когато на помощ му се притекли неочаквани спасители.

Ричардсън разказва, че е загубил около 3 литра кръв, което го е поставило в критично състояние, тъй като човешкото тяло разполага само с около 4-5 литра. След като делфините успешно спрели нападението на акулата, той бил прибран от лодка и откаран в болница.

Както съобщава Mirror, когато Ричардсън пристигнал в болницата, му били направени над 300 шева. Той твърди, че наистина делфините са спасили живота му, тъй като акулата спряла да напада, когато се появила групата делфини.

Що се отнася до това дали делфините наистина спасяват хора, предаването SharkFest на NatGeo цитира четири случая, подобни на случилото се с Ричардсън. Във всички случаи хората са били защитени от хищници.

Live Science съобщава, че Том Хърд (Tom Hird), специалист по опазване на акулите и морски биолог, описва идеята да бъдеш спасен от друго животно като "романтична".

Но Майк Хейтаус (Mike Heithaus), професор по биологични науки от Международния университет във Флорида, коментира как спасяването на живота на Ричардсън може да не е било първоначалното намерение на делфините.

Хейтаус обяснява, че вероятната причина за отблъскването на акулите от делфините е, че когато във водата се вижда облак от кръв, това често показва, че в района има акули и ако делфините са имали малки със себе си, те ще искат да изплашат акулата.

Това означавало, че делфините може да не са се опитали умишлено да спасят Ричардсън.

Делфините спасяват спасители

Въпреки че предоставя алтернативно намерение на делфините в случая на Ричардсън, Хайтаус споделя друг случай на делфини, които защитават хора. В този случай става въпрос за ситуация край бреговете на Нова Зеландия, където плуват група спасители.

New Zealand Herald съобщава, че при този сценарий група делфини ги заобиколила, а когато те открили защо, разбрали, че ги преследва голяма бяла акула. Роб Хауес, един от спасителите в този сценарий, разказва, че макар да е свикнал с делфините, е усетил промяна е поведението им по това време.

Това се е случило, когато мъжки делфин се е насочил към спасителя и се е разминал с него. Причината е, че вместо към спасителя делфинът всъщност се е насочил към приближаваща акула.

Източник: Do Dolphins Protect You From Sharks? Dolphins Save Man from Shark Attack, Bitten Five Times and Lost 5 Pints of Blood, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !