Разделението на труда по пол дава на съвременните хора предимство пред неандерталците

Ваня Милева Последна промяна на 01 май 2023 в 00:01 5940 0

палеолитния обект Wangfujing

Кредит Gary Todd, Public domain

Стенопис - илюстрация на палеолитния обект Wangfujing, Пекин.

Разнообразните социални роли за мъже, жени и деца може да са дали предимство на Хомо сапиенс пред неандерталците, се казва в проучване, публикувано в Current Anthropology. Проучването твърди, че разделението на труда по пол и възраст се е появило сравнително наскоро в човешката еволюционна история и е улеснило разпространението на съвременните хора в Евразия.

Какво е било предимството на нашия вид, Хомо Сапиенс, пред нашите братовчеди, неандерталците? Дали предите ни са били по-сръчни в изработването на инструменти или са имали по-силна имунна система? (вж "Защо Homo sapiens е единственият оцелял член на човешкото семейство?" и "Как инфекциозните болести са формирали цивилизацията")

Хипотезата за разделението на труда по пол може би обединява и двете предположения. Специализирането в определени дейности води до по-съвършени продукти от тази дейност и по-разнообразно хранене и съответно по-добра имунна система.

„Конкурентното предимство, на което се радват съвременните хора, идва не само от нови оръжия и инструменти, но и от начините, по които техният икономически живот е организиран около предимствата на сътрудничеството и допълващите се роли за препитание на мъжете, жените и децата“, пише Стивън Кун (Steven L. Kuhn) и Мери Стинър (Mary C. Stiner) от Университета на Аризона.

Кун и Стинър отбелязват, че богатите археологически данни за храненето на неандерталците предоставят малко преки доказателства, че са разчитали на растителни храни като камъни за смилане на ядки и семена. Вместо това неандерталците зависят от едрия дивеч, високорисков ресурс, за да подхранват масивното си тяло и високия си калориен прием. Тази липса на хранително разнообразие и наличието на зараснали фрактури по скелетите на неандерталци - свидетелстващи за труден и опасен начин на живот - ппоказват, че жените и младите неандерталци са участвали активно в лова.

В археологическите данни за неандерталците от средния палеолит също липсват артефактите, които обикновено се използват за направата на устойчиви на атмосферни влияния дрехи или например костни игли. По този начин именно появата на „женски“ роли – добив на храна и занаяти със специфични умения – позволява на H. sapiens в екологично разнообразни тропически и субтропични региони да се възползва от други храни и да живее при по-висока плътност на популацията.

Макар че съществува известна степен на нишова специализация между възрастни мъже и жени е документирана за много видове едри бозайници, съвременните хора са забележителни за кооперативни икономики, които съчетават широко разпространено споделяне и допълващи се роли за индивиди от различни възрасти и полове.

Справка: Kuhn, Steven L. and Mary C. Stiner, "What's a Mother to Do" The Division of Labor among Neanderthals and Modern Humans in Eurasia." Current Anthropology 47:6. DOI:10.1086/507197 http://dx.doi.org/10.1086/507197 

Източник: Gendered Division Of Labor Gave Modern Humans Advantage Over Neanderthals, University of Chicago Press Journals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !