Решен е асирийски археологически ребус от 700 г. пр.н.е. - лъв, орел, бик, смокиня и плуг

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2024 в 00:00 24742 0

Илюстрация от края на 19 век на символите на орел и бик, публикувани от френския археолог Виктор Плас.

Кредит New York Public Library

Илюстрация от края на 19 век на символите на орел и бик, публикувани от френския археолог Виктор Плас.

Древни символи, изобразени на стените на храмове отпреди 2700 години, които са озадачавали експертите повече от век, са обяснени от асиролога на Тринити Колидж в Дъблин д-р Мартин Уортингтън.

Тази поредица от "загадъчни символи" се вижда в храмове на различни места в древния град Дур Шарукин (Dūr-Sarrukīn), днешен Хорсабад, Ирак, управляван от Саргон II, цар на Асирия (721–704 г. пр.н.е.). Самото древно име на града означава "Крепостта на Саргон".

Последователността от пет символа - лъв, орел, бик, смокиня и плуг - за първи път е станала известна на съвременния свят чрез рисунки, публикувани от френски археолози в края на деветнадесети век. Оттогава има множество идеи за това какво могат да означават символите.

Те са сравнявани с египетски йероглифи, разбирани като отражения на имперската мощ и за които се подозира, че представляват името на царя - но как?

Д-р Мартин Уортингтън (Martin Worthington) от Факултета по езици, литератури и културни изследвания на Тринити предполага ново решение в статия, публикувана в Bulletin of the American Schools of Oriental Research. Той твърди, че асирийските думи за петте символа (лъв, орел, бик, смокиня и плуг) съдържат в правилната последователност звуците, които изписват асирийската форма на името "Саргон" (šargīnu).

Илюстрация от края на 19 век на символите на дърво и плуг, публикувани от френския археолог Виктор Плас. Кредит: New York Public Library

Понякога в един и същ археологически обект се използват само три от символите (лъв, дърво, плуг), за които д-р Уортингтън твърди, че отново записват името "Саргон", следвайки подобни принципи.

"Изучаването на древните езици и култури е пълно с главоблъсканици от всякакви форми и размери, но не се случва често в Древния Близък изток човек да се сблъска със загадъчни символи на стената на храм", коментира д-р Уортингтън.

Нещо повече, според д-р Уортингтън всеки от петте символа може да се разбира и като съзвездие. Така лъвът представлява съзвездието "Лъв", а орелът - съзвездието "Орел" (съвременните имена на съзвездия са до голяма степен наследени от Месопотамия, чрез гърците, така че много от тях са еднакви). Смокинята замества трудното за илюстриране съзвездие "Челюст" (което го няма днес), въз основа на това, че iṣu "дърво" звучи подобно на isu "челюст".

"Ефектът от петте символа бе да постави името на Саргон в небесата за вечността – хитър начин да обезсмърти името на царя. И, разбира се, идеята суетните индивиди да изписват името си върху сгради, не е уникална за древна Асирия", отбелязва д-р Уортингтън.

Илюстрация на символа "лъв" от края на 19 век, публикувани от френския археолог Виктор Плас. Кредит: New York Public Library

Древна Месопотамия или съвременен Ирак и съседните региони е била населявана от вавилонци, асирийци, шумери и други и днес се изследва от клинописни писмена, множество от които са оцелели и днес. Всъщност там писмеността вероятно е изобретена около 3400 г. пр.н.е. И така, макар учените на Саргон да не са били наясно с това, при създаването на нови писмени символи те повтарят месопотамската история от преди повече от хиляда години.

"Не мога да докажа моята теория, но фактът, че тя работи както за последователността от пет символа, така и за последователността от три символа, и че символите могат да се разбират и като подходящи съзвездия, ме впечатлява силно. Вероятността всичко това да е случайно са - простете за каламбура - астрономически", обяснява д-р Уортингтън.

Д-р Уортингтън е специалист по езиците и цивилизациите на древна Месопотамия, включително тези на вавилонците, асирийците и шумерите.

"Този ​​регион на света, който включва днешен Ирак и части от Иран, Турция и Сирия, често е наричан "люлката на цивилизацията" и неговата история е огромна част на човешката история."

Именно защото в Месопотамия се е използвала 60-ична бройна система, днес имаме 60 минути в един час, което всъщност е много удобно (60 се разлага на простите числа 2,3,4,5)

"Решаването на пъзели (или опитите за това) е забавната част", раз​​казва д-р Уортингтън, "но изследванията на Месопотамия като цяло имат по-голямата цел да разберат сложността и разнообразието на огромна част от човешките общества и културни постижения."

Справка: Martin Worthington, Solving the Starry Symbols of Sargon II, Bulletin of the American Society of Overseas Research (2024). DOI: 10.1086/730377

Източник: Assyriologist claims to have solved archaeological mystery from 700 BC, Trinity College Dublin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !