Вино преди бира или бира преди вино?

Бира преди вино и ще се почувствате добре, вино преди бира и ще се почувствате странно

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 00:00 5470 0

Вино преди бира или бира преди вино?

Кредит Getty Images

Вино преди бира или бира преди вино?

Как да си поръчваме напитките? Бира преди вино или вино преди бира?

Всъщност това наистина няма значение, ако изпитото количество е твърде много - резултатът неминуемо ще е махмурлук - ред неприятни симптоми, които ни пречат да работим добре, а понякога изпаряват съвсем желанието ни за работа и дори ежедневни задачи като шофиране стават риск и за околните.

Симптомите варират при всеки човек - появяват се, когато нивото на алкохол в кръвта е намаляло значително или е почти нула. И все пак терминът не е правилно разбран - въпреки че се смята, че основните му причини включват дехидратация, нашия имунен отговор и нарушения на нашия метаболизъм и хормони.

Понастоящем няма ефективни лекарства за махмурлук – вместо това хората се осланят на народната мъдрост и методи (като "клин клин избива“) и разни други.

Подобни поговорки съществуват на много езици: например на английски: "Grape or grain, but never the twain“ (Грозде или зърно (вино или бира), но никога двете), германците твърдят "Wein auf Bier, das rat' ich Dir—Bier auf Wein, das lass' sein“ (Бира след вино, не бива; Вино след бира, така трябва), а французите казват "Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière“ (Бира след вино е отрова, вино след бира е добро възпитание).

Има малко доказателства, които да помогнат или да отхвърлят тези твърдения, затова, за да направят заключение за този важен въпрос, специалисти от Университета Витен/Хердеке в Германия и Университета Кеймбридж, Великобритания, оцениха научно дали наистина са верни тези народни умотворения и как влияе върху тежестта на махмурлука последователността на напитките.

Кредит: Pixabay

Деветдесет участници на възраст 19–40 години - 50% жени, са наети и разделени на три групи. Първата група изпиват около две халби и половина бира, последвани от четири големи чаши вино. Втората група консумира същите количества алкохол, но в обратен ред. Субектите от третата, контролна група, консумират или само бира или само вино.

Огромното предимство на този преглед е неговият кръстосан дизайн: след седем дни членовете на групи едно и две начинът на пиене на напитките е променен в обратния ред. Субектите от контролната група, които са пили само бира, са получили само вино на втория ден от изследването (и обратното). По тази линия групите са противопоставени една на друга, но и всеки член също има свой собствен контрол.

След това участниците са питани за тяхното състояние на редовни междинни интервали и са помолени да преценят възприеманото от тях ниво на пиянство по скала някъде в диапазона от 0 до 10 към края на всеки изпитен ден. Преди да отидат на мястото на изследването, всички членове са получавали индивидуална мярка охладена питейна вода, съобразена с телесното им тегло. Всички доброволци са били средносрочно под медицинско наблюдение.

По-късно те са попитани за състоянието им на махмурлук и са определили стрепента му с точки от 0-56 (така наречената скала за остър махмурлук) въз основа на фактори, включително жажда, умора, главоболие, световъртеж, гадене, болки в стомаха, ускорен пулс и загуба на апетит.

Учените установяват, че нито една от трите групи няма много различен резултат за махмурлук при различната поредност на алкохолните напитки. Жените обикновено имат малко по-лош махмурлук от мъжете. Въпреки че нито изследванията на кръвта и урината, нито фактори като възраст, пол, телесно тегло, навици за пиене и честота на махмурлука не помагат да се предскаже, да се улови някаква закономерност за интензивността на махмурлука, повръщането и усещането за пиянство, които са свързани с по-тежък махмурлук.

Резултатът: Няма разлики в състоянието на участниците на следващата сутрин. Съответно, за махмурлука няма абсолютно никакво значение в кой ред ще консумирате бира и вино. Експериментът разобличава този мит.

Друго заключение от изследователите: Организмът сигнализира, кога е време да спрете да пиете алкохол. Това се отразява във факта, че участниците с най-силен махмурлук вече са повърнали вечерта и са се оценили като пияни.

Кредит: Wikimedia Commons

"Използвайки бяло вино и бира лагер, не открихме нищо вярно в идеята, че пиенето на бира преди вино води до по-лек махмурлук, отколкото обратното", коментира първият автор на статията Йоран Кьохлинг (Jöran Köchling) от Университета Витен/Хердеке.

Важен е не редът, а какво се пие. Обърнете внимание на сигналите на тялото

Вместо реда на напитките, това, което всъщност може да промени начина, по който се чувствате на следващата сутрин: какъв вид бира или вино пиете. Освен етанол, алкохолните напитки съдържат и съпътстващи алкохоли, т. нар. фюзелни вещества, които се превръщат в токсини от черния дроб и могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове. Когато мозъкът не получава достатъчно кислород, възниква известното лошо главоболие от махмурлук.

"Истината е, че пиенето на твърде много от която и да е алкохолна напитка вероятно ще доведе до махмурлук. Единственият надежден начин да се предвиди колко зле ще се чувствате на следващия ден е по това колко пияни се чувствате и дали ви е лошо. Всички трябва да обръщаме внимание на тези предупредителни сигнали, когато пием", съветва Йоран Кьохлинг.

Д-р Кай Хенсел (Kai Hensel), старши клиничен сътрудник в Университета в Кеймбридж и главен автор на проучването, добавя: "Колкото и да е неприятен махмурлукът, не бива да забравяме, че той има поне едно важно предимство: той е защитен предупредителен знак, който със сигурност ще е помогнал на хората през вековете да променят бъдещото си поведение. С други думи, те могат да ни помогнат да се поучим от грешките си."

Д-р Хенсел заявява, че е имало две основни причини за провеждането на изследването. "Първо, ясният резултат в полза на един конкретен ред може да помогне за ограничаване на махмурлука и да помогне на много хора да имат по-добър ден след дълга нощ навън - въпреки че ние насърчаваме хората да пият отговорно. За съжаление установихме, че няма начин да се избегне неизбежният махмурлук само чрез това да се предпочете една поръчка пред друга."

"Но целта на това проучване бе също така да се покаже, по удобен за обществеността начин, как едно строго проведено проучване може да даде надежден отговор на конкретен въпрос и в същото време да бъде ангажиращо. Надяваме се, че то ще помогне да вдъхновим следващото поколение млади лекари и изследователи да бъдат ангажирани в среда, насочена към научни изследвания."

Така че може да предотвратите махмурлука, избирайки напитки с ниско съдържание на фузелов алкохол: Pilsner (светло лагер пиво) съдържа по-малко съпътстващ алкохол от пшеничната бира, бялото вино и просеко съдържат по-малко фюзелови вещества от червеното вино. И разбира се, винаги се препоръчва умерена консумация на алкохол, както и практиката да се пие чаша вода от време на време.

Откъде идват тогава поговорките, че бира след вино не може?

Ако няма истина в поговорките за реда на пиенето, тогава как са се появили? Една теория за неговия произход възприема исторически подход: Бедните хора са можели да си позволят само бира, докато по-богатите хора са можели да консумират и вино. Следователно е било желателно да се изкачите по социалната стълбица и по този начин да можете да си позволите вино, така че: "Вино след бира, така трябва".

Справка: Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine; Jöran Köchling, Berit Geis, Stefan Wirth, Kai O Hensel; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, 2019, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy309  (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522031215)

Източници:

Wine before beer, or beer before wine?, ТechЕxplorist

„Bier auf Wein, das lass‘ sein“ – Das steckt hinter dem Trinkspruch: Kann man dem Kater vorbeugen?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !