Откриха второ голямо петно на Юпитер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2017 в 14:26 4983 0

Кредит NASA

Още едно "Голямо петно" е намерено на Юпитер, което за разлика от познатото "Голямо червено петно" постоянно се променя по форма и размер. Размерите на тъмния участък са 24000 км по паралелите на планетата на 12000 км по протежение на меридианите, съобщават  астрономи от Университета в Лестър, цитирани от Science Daily

Новооткритото в горните слоеве на атмосферата тъмно петно ​​от студен газ е свързано със полярните сияния на газовия гигант. 

Статия за откритието е публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Някои елементи в плътната атмосфера на Юпитер остават стабилни в продължение на много години. Най-известният сред тях - Голямото червено петно ​​- е ураган, който достига дължина от 40 хиляди километра. Смята се, че той остава активен в продължение на повече от 350 години. Новото петно в атмосфера на Юпитер е също немалко - 24 хиляди км на 12 хиляди.

Петното е разположено на нивото термосфера Юпитер, температурата му е с 200 К по-ниска от тази в атмосферата. Голямото студено петно е много по-мобилно, отколкото бавно променящото се Голямо червено, то променя формата и размерите си за период от порядъка на седмици или дори дни. Но изчезва за кратко. Астрономът от Университета в Лестър Том Сталърд (Tom Stallard) и колегите му от Великобритания и САЩ са изследвали данни от наблюдения в продължение на над 15 години, според които петното се появяват отново и отново.

Изследователите наблюдават спектралните емисии на водородните йони H3 + с помощта на инструмента CRIRES на огромния телескоп VLT в Чили. Този йон е в изобилие в атмосферата на Юпитер и им позволява да съставят карта на средната температура и плътност на планетата.

То променя размера и формата си, но остава на едно и също място.

"Това, което е изненадващо при Юпитер е, че за разлика от метеорологичните системи на Земята Голямото студено петно се наблюдава на същото място за 15 години", коментира д-р Сталърд. "Това го прави по-сравнимо с климатичните системи в атмосферата на Южното полукълбо на Юпитер, подобно на Голямото червено петно".

Предполага се, че Голямото студено петно възниква под влиянието на силнитe полярни сияния в атмосферата на Юпитер. В същото време то освобождава повече енергия, която във вид на "гореща вълна" обхваща цялата планета. В същото време в най-горните слоеве на термосфера тези процеси пораждат студени петна, които постепенно се разсейват от "студена вълна". И докато това се случва може да се появят вихри, причиняващи потъмняване в снимките на атмосферата на Юпитер. 

Трябва да се отбележи, че стабилността и стабилното положение на Голямото студено петно не са толкова изненадващи, тъй като полярното сияние на Юпитер се различава от това на Земята. В нашата атмосфера сиянията се случват под влияние на слънчевите частици. Полярните сияния на Юпитер свързани със спътниците му и най-вече с Йо - най-активното вулканично тяло на Слънчевата система. Движението на луните на Юпитер влияе на токовете на магнитосферата на планетата, а Йо подхранва с постоянен поток йони, които сигурява почти без затихване силното полярно сияние на газовия гигант.

Енергията на този феномен на Земята лесно разсейва, но в плътната атмосфера на газовия гигант дълго се задържа във високите географски ширини и затова сиянията полярната област на Юпитер са стабилни и силни.

Изображенията отляво на ярките дъги инфрачервено полярно сияние на Юпитер са от две вечери, горната снимка вляво е от 17 октомври, а останалите три снимки са направени на 31 декември 2012 г., докато планетата се върти бавно. Но Голямото студено петно не може да се види ясно така, както се вижда вдясно. Тук планетата свети в резултат на температурата на горните слоеве на атмосферата, както и отделни райони на охлаждане. 


"Космическият апарат Juno в момента е на орбита около Юпитер и наблюденията на полярно сияние на Юпитер и горните слоеве на атмосферата с инструмента JIRAM, които вече са на разположение предоставят изобилие от нова информация за планетата. Когато се комбинира с нашата кампания наблюдения с помощта на наземни телескопи се надяваме да изучим много по-добре системата в следващите няколко години" - коментира Сталърд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !