Странни кръгли пясъчни дюни са открити на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2023 в 07:34 5711 0

Кръгли пясъчни дюни на Марс

Кредит NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Обработен изглед от MRO на НАСА на тъмно изглеждащи пясъчни дюни на Марс. По-малки, по-светли вълнички обграждат дюните, някои от които изглеждат като кръгове.

Пясъчни дюни с различни форми и размери са често срещани на Марс. В този пример дюните са почти идеално кръгли, което е необичайно.

Те все пак са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това показва, че пясъкът обикновено се движи на юг, но ветровете може да са променливи.

HiRISE е съкращение от High Resolution Imaging Science Experiment (Научен експеримент за изображения с висока разделителна способност). Това е система от камери на борда на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който е космически апарат в орбита около Марс. HiRISE е най-голямата и мощна камера, изпращана някога на друга планета, и е предназначена да заснема невероятно детайлни изображения на марсианската повърхност. Високата ѝ разделителна способност позволява на учените да изучават геологията, минералогията и топографията на планетата в много по-големи подробности, отколкото е било възможно досега.

Камерата HiRise на MRO и преди е заснемала красиви дюни, включително някои по-типични дюни с форма на полумесец.

"Пясъчни дюни с различни форми и размери са често срещани на Марс. В този пример дюните са почти идеално кръгли, което е необичайно", пише планетарният геолог Алфред Макюън (Alfred McEwen) за характеристиката на снимката на HiRise за деня в четвъртък.

Кредит: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Това е част от поредица от снимки (вж. по-горе) за наблюдение на изчезването на сланата в края на зимата; това наблюдение изглежда без слана. Предишна снимка (по-долу) показва кога повърхността е била покрита със слана.

Кръгли пясъчни дюни на Марс, заснети от Кредит: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Картата е проектирана тук в мащаб от 25 сантиметра на пиксел. (Мащабът на оригиналното изображение е 30,3 сантиметра на пиксел [с бининг 1 x 1]; разрешени са обекти с диаметър от порядъка на 91 сантиметра). Северът е нагоре. 

Тук картата е проектирана в мащаб от 25 сантиметра на пиксел. (Мащабът на оригиналното изображение е 30,3 сантиметра на пиксел [с бининг 1 x 1]; разрешават се обекти с диаметър от порядъка на 91 сантиметра.) Северът е нагоре. Кредит: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) е космически апарат, изстрелян от НАСА през 2005 г. с цел изучаване на Марс. Основната цел на мисията MRO е да разбере геологията, климата и да търси признаци на вода и потенциално обитаеми среди на Марс. Космическият апарат е оборудван с набор от научни инструменти, включително камерата HiRISE, както и радар, спектрометри и други сензори. MRO обикаля около Марс по силно елиптична полярна орбита, което му позволява да прави изображения на повърхността и атмосферата на планетата, да изучава геологията и минералогията ѝ и да търси признаци за наличие на вода и други ресурси. Мисията продължава от момента на изстрелването си и е направила многобройни открития и напредък в разбирането ни за Марс.

Космически апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)Художествена концепция на Mars Reconnaissance Orbiter. Кредит: JPL/NASA

Марс е прашно, пясъчно и ветровито място, което го прави идеална планета за образуване на пясъчни дюни. Внимателният поглед показва, че тези дюни не са точни кръгове.

"Те все пак са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това показва, че пясъкът обикновено се движи на юг, но ветровете може да са променливи", разказва Макюън.

Подобни гледки към Марс може да изглеждат неземни, но те показват връзката между нашите две планети. Тук, на Земята, също имаме живописни дюни, които разказват подобни истории за вятъра и смяната на сезоните. И на двете планети може да се открие много красота.

Източник: Strange Circular Sand Dunes Discovered on Mars by NASA Spacecraft, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !