Трупат се нови доказателства за органични съединения в марсиански скали

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2022 в 11:57 14037 0

Кредит NASA

Изглед от марсохода Perseverance на кратера Jezero.

Марсоходът Perseverance вероятно е открил доказателства за наличието на органични съединения в скалите на кратера Йезеро. Дали някога е имало живот на Марс? Просто трябва да изчакаме и да видим.

И предишни изследвания са намирали доказателства за органични съединения на Марс. Марсоходът Curiosity и орбиталният апарат Mars Express предоставят доказателства за тях, както и данни от Perseverance. Нищо от това не предполага непременно някакъв вид биология - все пак различни геоложки явления могат да помогнат на химията на въглеродна основа.

Но по-подробното изучаване на тези съединения може да разкрие повече за историята на водата на Марс и дали Червената планета поне веднъж е била дом на някакъв вид биологични процеси.

Получени от две различни места в кратера, минералите съдържат доказателства за водни процеси, които издълбават перфектни малки кухини за получаване на органична химия. Въз основа на един от анализите, те дори могат да съдържат следи от съединения на въглеродна основа.

Преди много хиляди години кратерът Йезеро е бил много по-влажно място, отколкото е днес. Все още има следи от древната речна делта, която някога се е разпростирала по дъното на кратера. Взаимодействието между водата и скалите може да доведе до образуването на органични съединения от вида, който вече е открит в древната делта.

Въпросът дали има органични съединения и на други места по дъното на кратера обаче е открит. Учените очакваха, че скалите, намерени в него, ще бъдат предимно седиментни, отложени от водата преди много време - но когато пристига Perseverance, се оказа, че голяма част от дъното на кратера е вулканична, а не седиментна.

С помощта на инструмента за търсене на органични SHERLOC (съкратено от Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals) на борда на марсохода Perseverance международен екип, ръководен от планетарния учен Ева Шелер (Eva Scheller) от Калифорнийския и Масачузетския технологичен институт, проведе изследване на магмените скали на дъното на кратера.

Те използват дълбока ултравиолетова Раманова и флуоресцентна спектроскопия върху три камъка от две места в кратера и откриват признаци, че значителен контакт с вода е променил скалите.

Налице са доказателства за два вида промени, които предполагат две различни водни среди в различни периоди от далечното минало.

Първо, реакциите с течна вода са довели до образуването на карбонати в магмени скали, богати на оливин, преди около 3,8 до 2,7 милиарда години.

По-късно, преди около 2,6 до 2,3 милиарда години, солената вода може да е предизвикала образуването на сулфатно-перхлоратни (солни) смеси в скалите.

Както карбонатите, така и перхлоратите изискват навлизане на вода в скалите, разтваряне и отлагане на минерали в кухини, издълбани от водната ерозия. Малко вероятно е водата да се е докосвала до скалите след отлагането на перхлоратите, тъй като перхлоратите се разтварят лесно.

И в трите камъка екипът открива флуоресцентни подписи, съответстващи на ароматни органични съединения, подобни на бензола. Те изглежда са запазени в минерали, свързани с двата вида водни среди, казват изследователите, но все още не можем да кажем какви са.

В съвкупност данните показват, че сондажните проби, събрани от Perseverance от дъното на кратера Йезеро, вероятно съдържат доказателства за карбонизация и образуване на сулфати и перхлорати, пишат те в статията си.

Флуоресцентните подписи, съответстващи на органични вещества, присъстващи в тези материали, показват взаимодействие между магмени скали, водни изменения и органични материали на Марс.

Perseverance отдавна се е отдалечил от местата, на които са проведени тези събирания на данни. За щастие той събира и оставя на определени места проби от самите скали, в случай че могат да бъдат пренесени на Земята по-късно по време на мисия, която все още не е стартирана.

"Надявам се, че един ден тези проби ще могат да бъдат върнати на Земята, за да можем да разгледаме доказателствата за наличие на вода и евентуални органични вещества и да проучим дали условията са били подходящи за живот в ранната история на Марс", коментира геохимикът Марк Сефтън (Mark Sephton) от Имперския колеж в Лондон, Великобритания.

Така че ще мине известно време, докато получим потвърждението, което очакваме. Но доставянето на тези скали в земна лаборатория с оборудване, способно да изследва съединенията в детайли, може да ни каже повече за миналата обитаемост или необитаемост на Марс.

Междувременно Perseverance, продължавайки бавното си проучване на кратера Езеро, може да открие някои по-силни улики.

Просто трябва да изчакаме и да видим.

Справка: Aqueous alteration processes in Jezero crater, Mars\&\#x2212;implications for organic geochemistry
Eva L. Scheller et al
Science doi:10.1126/science.abo5204

Източник: We May Have Detected New Organic Compounds in Martian Rocks, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !