Дегустирането на вино ангажира мозъка повече от решаването на математическа задача?

Антония Петрова Последна промяна на 08 април 2017 в 10:09 8347 1

Източник: Alex Reynolds/NPR

Какво е общото между слушането на музика, удрянето на бухалка за бейзбол и решаването на трудна математическа задача? Всички те активират по-малко сиво вещество, отколкото дегустирането на вино.

В интервю за NPR невроученият Гордън Шепърд (Gordon Shepherd) от Университета Йейл и бивш главен редактор на Journal of Neuroscience, разкрива, че вкусът на виното "ангажира повече нашия мозък от което и да било друго човешко поведение". Едно просто действие като сръбване на мерло включва сложно взаимодействие между въздух и течност, контролирано от координирани движения на езика, челюстта, диафрагмата и гърлото. 

Вътре в устата молекулите на виното стимулират хиляди вкусови и обонятелни рецептори, като изпращат сигнал към мозъка, който задейства огромно познавателно изчисление, включващо разпознаване на образа, памет, оценка на стойността, емоция и разбира се удоволствие, обяснява Шепърд.

В книгата си Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine, Шепърд говори за ролята на мозъка в дегустацията на вино. И макар изследването му да сочи, че виното наистина ангажира нашия мозък, авторът признава, че сравнението с математически проблем не е напълно точно.

"Аналогията е преувеличена с цел да се наблегне върху контекста. Трябва да прочетете книгата, за да разберете контекста, където ще откриете, че Невроенологията е първият обширен преглед на всички системи в мозъка и тялото, които са замесени в цялата последователност на консумирането на вино", коментира Шепърд.

Това включва първият поглед върху бутилката и многото мускули, които след това биват ангажирани в манипулирането на виното в устата. Шепърд отбелязва, че има "огромен кръг от сензори, опорно-двигателната и централна мозъчна системи, които са включени в дегустирането на вино".

Тошал Пател (Toshal Patel), невроучен и независим консултант в Tagus Scientific Consulting, коментира за изданието IFLSience, че има известни основания за тези твърдения. "По подобие на очите, които взимат информация, която поразява ретината, и изграждат оптичен образ във визуалния кортекс, а носът и езикът имат сензорни рецептори, които проектират възприятия към мозъка, така и усещането за вкус и миризма се изгражда там", коментира Пател. 

"По мое мнение, доказателствата показват, че наблюденията на Шепърд вероятно са истина относно това, че консумирането на вино предизвиква невронна активност в много области на мозъка. Но това също така може да е резултат и от включването на множество сензорни системи, обонятелна или визуална, или вкусова, за разлика от при математически проблем".

Пател отбелязва, че данните на Шепърд не са публикувани в рецензирано издание, така че вероятно ще са необходими допълнителни проучвания. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

08.04 2017 в 12:05

Във виното е истината! За откриването й човек трябва да се напъне и "мисловно" към ... реалното си усещане за света. Фантасмагориите "идват" по-късно, с количеството ...
Истината Не е в математиката - мно-о-о-го абстракции, ... без аромат и вкус..., фантасмагориите са кастрирани ... от аксиоми.
Но пък е голям кеф, след решаване на задача, да си пийнеш чаша вино... Комбинаторика, значи!..-:)