5 начина, по които добротата може да бъде полезна, според науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2018 в 00:00 9806 0

Кредит Pexels

Някои биха казали, че добротата е нещо напълно безкористно, което правим от любов и грижа към хората, други - че тя е просто инструмент, който се използва, за да станем по-популярни и да извлечем полза.

Къде е истината между тези две крайни позиции?

Сайтът The Conversation ни представя няколко изследвания, които показват, че ако сме добри към другите, това поведение може наистина да ни направи истински щастливи по много различни начини.

Знаем, че решението да бъдеш щедър или да си сътрудничиш с другите активира област от мозъка, наречена стриатум. Интересното е, че тази област отговаря и за неща, свързани с удоволствието, като хубава храна и дори пристрастяващи наркотици. Усещането за приятна емоция, когато помагаме на другите, се нарича "топло сияние" (warm glow) и активността, която виждаме в стриатума, е вероятната биологична основа на това чувство.

Разбира се, не е нужно да сканирате мозък, за да се уверите, че добротата носи такова чувство. Изследванията в психологията показват връзка между доброжелателност и удоволствие през целия живот, започвайки от най-ранна възраст. Изследванията също така показват, че ако дадете пари на други хора може да ви направи по-щастливи, отколкото, ако ги изхарчите за себе си.

Но защо и как добротата ни прави толкова щастливи? 

1. Заразни усмивки

Ако си добър към някого, това вероятно ще го накара да се усмихне и ако видиш тази усмивка, да се усмихнеш и ти, и така усмивката става заразна. Една ключовата теория за това, как  разбираме другите хора в невронауката показва, че виждайки у другия някаква емоция, това  автоматично активира същите области на мозъка, като че ли самите ние преживяваме същото чувство.

Чакай, защо се смеем отново? Снимка: Pexels

Може да сте били в ситуация, в която се заливате от смях само защото някой друг прави същото - защо да не започнете тази верига от добри чувства с хубава изненада за някого?

2. Поправете злото

Същият механизъм ни кара да симпатизираме на другите, когато се чувстват зле, защото чувстваме същото. Снимка: Pexels

Същият механизъм ни кара да симпатизираме на другите, когато се чувстват зле, защото чувстваме същото. Това важи особено за близките приятели и семейството, тъй като нашите представи за тях в мозъка ни физически се припокриват с нашите представи за себе си. Ако направим добрината да накараме някой, който е тъжен, да се почувства по-добре, ние също ще се почувстваме добре - отчасти защото чувстваме същото облекчение, и отчасти защото правим нещо добро.

Въпреки че този ефект е особено мощен за хората, с които сме близки, същото може да се отнася до хуманитарни проблеми като бедността и природни бедствия. Ангажирането с благотворителни организации, които се занимават с тези въпроси, дава възможност за постигане на положителен ефект, което на свой ред подобрява настроението.

3. Нови социални връзки

Ако си добър, това открива много различни възможности за започване или развитие на социални връзки. Любезните действия, като купуване на някакъв смислен подарък или дори само кафе, укрепват приятелството и това само по себе си е свързано с подобряване на настроението.

Ако си добър, това открива много различни възможности за започване или развитие на социални връзки. Снимка: Pexels

По същия начин благотворителността предлага възможност да се свържете с някой от другата страна на света, дарявайки, за да подобрите живота му. Доброволчеството също така отваря нови кръгове от хора, с които да се свържете, както с други доброволци, така и с тези, на които помагате.

4. Да се почувстваш добър

Повечето хора биха искали да мислят за себе си като за добър човек, така че добронамереността ни помага да демонстрираме тази положителна идентичност и ни кара да се гордеем със себе си.

Да се почувстваш добър, Снимка: Flickr, CC BY-SA

В едно скорошно проучване, дори 11- до 15-годишни деца признават, че когато са добронамерени, се почувстват "по-добре ... по-пълноценни хора", което води до чувство на щастие. Този ефект е още по-силен, когато добрите дела се свързват с други конкретни аспекти на нашата личност, създавайки по-целенасочено чувство. Например, любовта към животните би могла да се изрази в спасяването на птичка, любовта към изкуството - с даряване на картина, любовта към природата - с участие в акции за почистване на планината.

Изследванията показват, че колкото повече човек се идентифицира с организацията, за която работи доброволно, толкова по-доволен се чувства.

5. Добротата се връща

Психологически изследвания на добротата показват, че една от няколкото възможни мотивации е реципрочността, да се върне услугата. Това може да се случи пряко или непряко.

Ако сте помогнали на някой, вероятно той ще ви помогне в бъдеще, когато имате нужда. Така може да се окаже, че един добър човек прави и другите хора в обкръжението си по-добри. 

Историята не свършва дотук. Когато правите добри дела, това ви кара да се чувстват добре, но изследванията също така показват, че доброто настроение може да ви направи по-добри. Това създава един прекрасен цикъл на добротата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !